|   | 
  • Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?


    Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?
    Acıbadem Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayşe Gökçe Tümtürk, benlerin cilt kanserine dönüşebileceğini bildirdi.


    Tümtürk, yaptığı yazılı açıklamada, benlerin vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, pembe, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlar olduğunu söyledi.

    Bazen cilt düzeyinde ve deride kabarık olabileceğini ifade eden Tümtürk, "Benlerin sayısı, biçimi ve gelişim şekli genetik yapıya, hormonal faktörlere veya güneş ışığına maruziyete göre değişebilir. Benler son yıllarda maling melanoma adı verilen, hayatı tehdit eden bir deri kanserindeki artış nedeniyle özellikle önem taşır. Benlerden kaynaklı kanserlerin yüzde 70?i genellikle direkt kanser olarak başlar, ancak yüzde 30 gibi bir grup eskiden var olan benler üzerinden gelişir" dedi.

    Tümtürk, benlerin ne zaman cilt kanserine işaret ettiği ile ilgili ise şunları kaydetti:

    "Özellikle aile hikayemizde dikkat çeken  kanser hastalıkları yoğunluğu varsa, benlerimiz açısından riskli gruptayız demektir. Bu riskli grupta yer alıyorsak ve benlerin yoğunluğu açısından dikkat çeken bir vücudumuz varsa düzenli aralıklarla benlerimizi gözden geçirmeliyiz. Eğer vücuttaki herhangi bir bende, Asimetri varsa, sınır çizgisi düzensizse, renk dağılımı dalgalıysa, 6 milimetre üstündeyse son günlerde hızlı büyüme, kanama, ağrı, kaşıntı gibi şekil değişiklikleri izlenmişse bu durumda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerekir. Dermatoloji uzmanı dermoskop denilen bir aletle daha detaylı inceleyerek özellikle şüpheli gördüğü yapıdaki benleri çıkararak histopatolojik olarak incelenmesini önerecektir. Önemli olan ben gibi görünebilen deri kanserinin erken teşhis edilmesidir. Bu nedenle bu risk grubundaki kişilerin doktora gitmekten çekinmemesi gerekir. Unutmayalım ki kanserde erken teşhis hayat kurtarır."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.