|   | 
  • KAYSERİ'DE GEÇEN YIL 15 BİN TÜKETİCİ HAKKINI ARADI


    KAYSERİ'DE GEÇEN YIL 15 BİN TÜKETİCİ HAKKINI ARADI
    Kayseri'de geçen yıl yaklaşık 15 bin tüketici hakkını aramak için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

     İl Ticaret Müdür Vekili Alaattin Fırat, geçen yıl yaklaşık 15 bin tüketicinin hakkını aramak için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurduğunu bildirdi.

    Fırat, yaptığı yazılı açıklamada, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 6 bin 377, Alo 175 tüketici hattına 3 bin 265, internet ortamında ise 5 bin 355 şikayet geldiğini belirtti.

    Hakem heyetlerince şikayetlerin değerlendirildiğini ifade eden Fırat, şunları kaydetti:

    "Değerlendirmeler sonucunda 4 bin 301 şikayet tüketici lehine, 2 bin 76 şikayet tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Şikayetler konularına göre değerlendirildiğinde 5 bin 829'u ayıplı mal ve hizmet, 430'u taksitli kampanyalı satış ve kapıdan satış, 168'i tüketici kredisi, konut finansmanı ve kredi kartları, 22'si ise diğer uyuşmazlık konularıyla ilgilidir. En çok şikayet ayıplı mal veya hizmet ile ilgili olarak yapılmıştır.

    Tüketicilerin haklarının korunmasına yönelik olarak 2012 yılında yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında ise 157 firmada, 39 bin 927 ürün denetlenmiştir. Kanun ve ilgili yönetmeliklere uygun hareket etmeyerek tüketici mağduriyetine yol açan 19 firmaya 13 bin 921 lira idari para cezası uygulanmıştır. Tüketiciler satın aldıkları herhangi bir mal veya hizmetin ayıplı olduğunu fark ettiklerinde öncelikle o mal ya da hizmeti aldığı satıcı veya sağlayıcı ile görüşmelidir. Tüketiciler ayıbın tespiti durumunda 30 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür."

    Fırat, tüketicilerin haklarını bildikleri ölçüde ve demokratik örgütlenmelerini sağlayabildikleri oranda kendi hak ve çıkarlarını koruyabileceklerini anlatarak,tüketicilerin haklarını aramaktan çekinmemeleri ve yasalar ile güvence altına alınan haklarına sahip çıkmaları gerektiğini bildirdi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.