|   | 
  • Kayseri Şeker’den Pektin Pilot tesisi yatırımı


    Kayseri Şeker’den Pektin Pilot tesisi yatırımı
    Şeker pancarı posasından 'pektin' elde edildi. Son yıllarda tüketime hazır gıda sektöründeki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de pektin kullanımı yaygınlaştığından ihtiyaç giderek artmaktadır

    Son yıllarda tüketime hazır gıda sektöründeki gelişmeler nedeniyle Türkiye’de pektin kullanımı yaygınlaştığından ihtiyaç giderek artmaktadır.

     Sektöründe lider konumunda olan Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezi tarafından hazırlanan “Şeker Pancarı Posasından Pektin Eldesi” projesi, TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi-ARGE programı  İşbirliği kapsamında yürütülmüştür. Kayseri Şeker  bünyesinde Pilot Pektin üretim tesisi kurmak suretiyle Ülkemiz gıda sektörünün bu ihtiyacını karşılamak için çalışma başlattı.

    Kayseri Şeker Pektin üretim tesisinin tamamen yerli firmalar tarafından imal edildiği ve Türkiye'de ilk defa Kayseri Şeker tarafından üretimi gerçekleştirilen “Şeker Pancarı Pektini” konusunda ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulabileceği belirtildi.

    Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay tesislerde incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

    Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi personellerinden Gıda Mühendisi Arzu Sadi Döner Pektin Projesi çalışmaları ve şeker pancarı Pektini hakkında şu açıklamayı yaptı; Şeker pancarı Pektini reçel ve marmelatlara kıvam vermek amacıyla kullanılan bir katkı maddesidir ve E-440 Kodu ile bilinir. Pektin dünya pazarında talebi yüksek, yurdumuzda da başta gıda sanayi içerisinde şekerleme, reçel, marmelat, jöle, meyve suyu, meyve sosları gibi başlıca üretim sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Diğer taraftan kimya, kozmetik ve özellikle ilaç sanayiinde de kullanım alanı bulmaktadır. Pektinler meyve ve sebze sularında, reçel, jöle, marmelat, meyveli şekerlemeler ve süt ürünlerinde jel yapıcı, kıvam verici, emülgatör ve stabilizatör özelliğinden dolayı; ilaç ve kozmetik endüstrisinde ise kıvam verici olarak kullanılmaktadır.

    2017 yılı TÜİK verilerine göre 615.498 kg pektin ithalatı yapılmış yaklaşık 31 Milyon TL ithalat bedeli ödenmiştir. Ülkemizde pektin üretiminin olmaması, pektin üretimine yönelecek firmalar için ciddi kazançlar getirebilir.Proje ile şeker fabrikası artık ürünü olan pancar posasından pektin üreterek ülkemize katma değer sağlayacak yeni bir ürün kazandırılmıştır.

    Ayrıca şeker üretim prosesi sonucu artık olarak ortaya çıkan şeker pancarı posasının değerlendirilerek yalnız çevre kirliliğinin önlenmesi açısından değil, ürünlerin çeşitlendirilmesi açısından da önem sağlamaktadır.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.