|   | 
  • KELEŞTEMUR: ARAŞTIRMA MERKEZLERİ SAYESİNDE BEYİN GÖÇÜ TERSİNE DÖNDÜ!


    KELEŞTEMUR: ARAŞTIRMA MERKEZLERİ SAYESİNDE BEYİN GÖÇÜ TERSİNE DÖNDÜ!
    Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fahrettin Keleştemur, açtıkları araştırma merkezleri sayesinde beyin göçünü tersine çevirdiklerini söyledi.

     Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, açtıkları araştırma merkezleri sayesinde beyin göçünü tersine çevirdiklerini söyledi. Amerika, İngiltere, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelerde bulunan Türk bilim adamlarından Kayseri'de çalışmak istediklerine dair mektup ve e-mailler aldıklarını belirten Keleştemur, " İhtiyacımız olan kadrolar için yol parasını ödeyip Türkiye'ye davet ediyoruz. Hem biz hem de ilgili hocalarımız görüşüyor. Uygun olanları seçip alıyoruz." dedi.

    Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye'nin kendisini yetiştirmiş ve dünya genelinde önemli merkezlerde çalışan bilim adamlarını heba etme lüksü bulunmadığını dile getirdi. Erciyes Üniversitesi olarak beyin göçünü tersine çevirdiklerini anlatan Keleştemur, bu nasıl yaptıkları ile ilgili de şu bilgileri verdi: "Yıllardır söylüyoruz. Amerika'da, Avrupa'da bulunan Türk bilim adamlarının neden gelmediklerini. Hatta bu arkadaşlar için vatandaşlarını sevmedikleri, Amerika için bilimsel çalışma yapmalarına rağmen ülkeleri için neden yapmadıkları gibi ifadelerimiz oluyor. Türkiye'de niye çalışmadıklarını sorguluyoruz. İnanın bu arkadaşlarımız, Türk bilim adamları ülkemize gelmeyi çok istiyorlar. Gelen arkadaşlarımız da var. Oradaki hocasının ısrarına rağmen ülkesine gelerek çalışan arkadaşlarımız var. Ancak ileri düzeyde bilim adamının gelmesi için burada önemli merkezler olması gerekir. Eğer siz onlara araştırma imkanları ve fırsatlarını veremezseniz değerli bir bilim adamını Kayseri'de heba etmek durumundayız. Buna ne benim ne de başkasının hakkı yok."

    Her gün Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerdeki bilim adamlarından mektup ve mail aldığını anlatan Keleştemur, "Türk bilim adamlarımız bize gönderdikleri mektupta gelmek istediklerini ve bizimle çalışmak istediklerini söylüyorlar. Buradaki merkezimizde çalışmak istiyorlar. Her gün gelen bu müracaatları değerlendiriyoruz. Kendilerini çağırıyoruz. Yol parasını da veriyoruz. Kendisini dinliyoruz. İlgili hocalarımız dinliyor. Ne yaptığını ve nasıl faydalı olacağını konuşuyoruz. Seçip alıyoruz." diye konuştu.

    Prof. Dr. Keleştemur, son zamanlarda üniversite olarak Türk olmayan bilim insanlarıyla da çalışmaya başladıklarını ifade ederek, "Bir takım bilgi nerede üretilirse üretilsin insanlığın ortak malıdır. Bende farklı ülke bilim adamlarından yararlanmak zorundayım. Bu merkezimizde Azeri kökenli Fransa'ya göçmüş bilim adamıyla anlaşma yaptım. Çalışıyoruz. Hindistanlı başka kökenli insanlar çalışıyor. Bu merkezler olunca beyin göçünü tersine çeviriyorsunuz. Listemizde yurt dışında doktora yapan ve gelmek isteyen insanlar var." şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.