|   | 
  • Kış Aylarında Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz


    Kış Aylarında Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
    Yol ve Trafik güvenliğinin sağlanması ve kazaların neden olduğu ölüm ve yaralanmaları azaltmak amacıyla kurulan derneğimiz son günlerde ilimiz genelinde meydana gelen otobüs kazalarında toplam 33 insanımız hayatını kaybetmesi nedeniyle sürücüleri bilgilendirme gereği hasıl olduğuna inanmıştır.

     Yol ve Trafik güvenliğinin sağlanması ve kazaların neden olduğu ölüm ve yaralanmaları azaltmak amacıyla kurulan derneğimiz son günlerde ilimiz genelinde meydana gelen otobüs kazalarında toplam 33 insanımız hayatını kaybetmesi nedeniyle sürücüleri bilgilendirme gereği hâsıl olduğuna inanmıştır.

    Bu kazaların yapılan analizinde 11 kişini öldüğü Hacılar İlçemizde meydana gelen kazadaki otobüsün 4 lastiği, Pınarbaşı ilçe sınırları içerisinde meydana gelen kazada ise Otobüsün ön 2 lastiklerinin Kışlık olmadığı yetkililerce tespit edilmiştir.

    Sayın sürücüler unutmayalım ki lastikler bizim yolla olan yaşam bağımızdır.

     

    BAŞKA KAZALAR YAŞANMAMASI ADINA NASIL ARAÇ KULLANILMALIDIR.

     

    Yola çıkmadan önce takım çantası, yangın söndürücü, ilk yardım çantası, takoz ve çekme halatı, kar küreği, buz çözücü ve zincirleriniz olup olmadığını mutlaka kontrol edilerek olmayanlar tedarik edilmelidir. Görüş açısının azalmaması için camların buzlanmasının ve buğulanmanın önüne geçilmelidir.-Sisli havalarda, gündüzleri de varsa sis lambaları ile yakını gösteren ışıklar yakılmalıdır.

    Yapılacak manevralar çok daha tehlikeli olabileceğinden yavaş ve dikkatli seyredilmelidir. Sürüşünüz sırasında yayalara karşı da çok dikkatli olunuz. Bu tip hava şartlarında yayaların dengelerini kaybederek, aracın önüne aniden çıkabileceğini unutulmamalıdır.

    Köprü, köprüyol, üst geçit ve gölge alanların diğer kesimlerden daha önce donmaya başladığını unutmayınız. Bu alanlarda frene basmayınız. Hızınızı yavaşça azaltıp, aracınızı olabildiğince kontrolünüzde tutmaya çalışınız.

     

    KIŞIN MUTLAKA KAR LASTİĞİ TAKILMALIDIR.

    İlgili yönetmelik gereği, ?Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları? zorunluluğu getirilmiştir.

    Hava sıcaklığının +7 ºC?nin altına düşmesiyle, yaz lastiklerinin yolu kavrama/tutunma yeteneklerinde azalma görülür. Bu nedenle, özellikle Aralık ve Nisan aylarında kış lastiklerinin kullanılması sürüş güvenliği açısından büyük önem taşır.  Hava sıcaklığı +7 ºC civarında olduğu zaman normal yaz lastikleri sertleşmeye başlar ve yolu kavrama yeteneğini kaybeder. Aynı yol ve yüzey koşullarında saatte 50 km/h hızla seyreden bir aracın fren mesafesi 35 metre iken, yaz lastikleri ile bu mesafe 43 metreye çıkar

    Lastik hava basınçları standart değerinde olmalı ve 15 günde bir kontrol edilmelidir. Havası az veya fazla olan lastiklerin tabanları yere tam olarak temas edemezler. Bu durum fren mesafesinin uzamasına ve sürüş dengesinin bozulmasına neden olur

    Yapılan denetimlerde, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sürücülerine, 80 TL. idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek 1. kez de 7 güne kadar izin verilerek. 2. kez de ise araç trafikten men edileceğini unutmayalım.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.