|   | 
  • Kış Lastiği Taktırmak İçin Kar Yağmasını Beklemeyin


    Kış Lastiği Taktırmak İçin Kar Yağmasını Beklemeyin
    Kış lastiği taktırmak için kar yağmasını beklemek doğru değil.

     Kış lastiği taktırmak için kar yağmasını beklemek doğru değil. Lastik değişimi için havaların soğumasının yeterli olacağını belirten 25 yıllık lastik ustası Nurettin Semih, sıcaklığın 7 derecenin altına düşmesinin kış lastiğine geçmek için yeterli olacağını söyledi.

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğe göre ağır kış şartlarının yaşandığı 54 ilde yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanılması zorunlu hale getirildi. Kış lastiği, gizli buzlanma, yağmurlu ve çamurlu yollarda fren mesafesini düşürerek güvenli sürüş sağlıyor. Ayrıca viraj emniyeti açısından da çok önem taşıyor. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Kasım günü başladı. Ancak henüz kar yağmayan bazı illerde araçlarda kış lastiğine geçişler tam olarak yapılmadı. Sürücülerde ?kış lastiği kar yağınca takılır? gibi yanlış bir algı var. 

        Sürücüleri uyaran Semih Otomotiv Yöneticisi Nurettin Semih, özellikle iç bölgelerde havaların soğuduğuna dikkat çekerek kış lastiklerine geçiş için sıcaklığın 7 derecenin altına düşmesinin yeterli olacağını söyledi. Kış lastiklerinin, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağladığını vurgulayan Semih, "Kış lastiği araçlardaki fren mesafesini mevsimlik lastiklere göre yüzde 60 oranında geri çeker. Bu nedenle lastik değiştirmek için kar yağmasını beklemek doğru değil.? uyarısında bulundu. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü havalarda kış lastiği takmanın lastiğe zarar vermeyeceğini anlatan Semih, ?Asfaltın soğumuş olması kış lastiğine geçiş için yeterlidir. Kış lastiğine geçiş için kar yağması beklenmeyeceğini çok sayıda sürücü bilmiyor. Bütün sürücülerin kış lastiği taktırması da çok önemli. Birinin taktırıp diğerinin taktırmaması trafik güvenliği açısından yine tehlikeli." dedi. 

        Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılmasının da yeterli olmayacağını ifade eden Nurettin Semih, iyi bir fren performansı ve kararlılık için kış lastiklerinin dört tekerleğe de takılması gerektiğini söyledi. "Çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir? diyen Semih, ?Fren mesafesinde ve viraj emniyetinde kış lastikleri görevini yaparken mevsimlik lastikler ise buza, kara tutunamadığı için araç patinaj yaparak dönmeye başlar. Bu da trafikte zor anlar yaşanmasına sebep olur.? uyarısında bulundu. Semih, kış lastiği taktıranların araçlarında zincir bulundurmalarının da zorunlu olduğunu hatırlattı. 

        Kayseri?de bir lastik değişimi balans ayarıyla birlikte 10 liraya yapılıyor. Kış lastiklerinin fiyatları ise binek otomobil için tanesi 100 ila 300 lira arasında, jip lastikleri 250 ila 500 lira arasında ve kamyon lastikleri ise 1000 ila 1500 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.