|   | 
  • Kto Başkanı Hiçyılmaz, Faiz Oranlarının Yükseltilmesini Yorumladı


    Kto Başkanı Hiçyılmaz, Faiz Oranlarının Yükseltilmesini Yorumladı
    Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltme kararının ekonomiye hayırlar getirmesi dileğinde bulunarak, "Türkiye güçlü bir ülke." şeklinde açıklamalarda bulundu.Hiçyılmaz, kolayda örnekleme yöntemiyle Kayseri'nin 32 farklı bölgesinde gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 99 güven aralığında olduğunu bildirdi.

    Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Kayserili Tüccar Profili Araştırması sonuçlarını açıkladı. Hiçyılmaz, araştırmanın, KTO'ya kayıtlı, 'tüccar' sıfatını haiz 1550 kişi üzerinde, yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, Kolayda örnekleme yöntemiyle Kayseri'nin 32 farklı bölgesinde gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 99 güven aralığında olduğunu bildirdi.

    Araştırmada ortaya çıkan verilere göre, Kayseri tüccarının yüzde 70.4'ünün günlük olarak 1 gazete okuduğunu, tüccarların ithalat yapma oranının yüzde 13, ihracat yapma oranının ise yüzde 18,6 olduğunu, Kayseri tüccarının yüzde 45,4'ünün ailesinde kendisinden başka gelir sahibi bulunmadığını açıklayan Hiçyılmaz, ''Kayseri tüccarının eşlerinin çalışma oranı yüzde 17,4'tür. Eşlerin büyük bir bölümü çalışmamaktadır. Kayseri tüccarının yüzde 15,9'unda ciddi sağlık sorunları bulunmaktadır. Kayseri tüccarlarının yüzde 87'sinin annesi ev hanımıdır. Kayseri tüccarının yüzde 57,8'inin evi kendisine ait iken, yüzde 26,5'inin işyeri kendisine aittir. Yani ev sahibi olma oranı, işyeri sahibi olma oranından yüksektir. Kayseri tüccarının yüzde 33'ünün önemli miktarda borcu bulunmaktadır. Kayseri tüccarı, ihtiyaç halinde borç alabilmek için ilk olarak bankalara, ikinci olarak da arkadaşlarına başvurmaktadır. Kayseri tüccarının yüzde 27'si yıllardır tatile gitmediğini, yüzde 39'u da nadir olarak tatile gittiğini belirtmiştir. Tüccarların yüzde 61,2'si günlük olarak 9-12 saat çalıştığını belirtmiştir. Günde 13-16 saat çalışanların oranı ise 14,6'dır. Tüccarların yüzde 19'u daha önce bir kez iflas yaşadığını belirtmiştir. Kayseri tüccarı sırasıyla, bilişim, enerji ve inşaat sektörlerini geleceğin sektörleri olarak değerlendirmektedir. Bundan 17 yıl önce yapılan araştırmada ise, mobilya, kanepe, tekstil, pastırma ve sucuk geleceğin sektörleri olarak görülüyordu. Tüccarlarımız, kendilerine örnek olarak, iş hayatlarında rol model olarak ise babalarını görüyorlar'' dedi.

    KTO Başkanı Hiçyılmaz, araştırma sonuçlarının bir kitap olarak bastırılacağını ve kamuoyuna duyurulacağını belirterek, ''Bu araştırma Kayseri Ticaret Odası olarak bizim yapacağımız çalışmalara yön verecektir. Ticaret Odası olarak üyelerimize sunacağımız hizmetler için temel teşkil edecektir'' diye konuştu.

    Hiçyılmaz, basın toplantısında, 28 Şubat 2014 günü 'Gelecek Kayseri'de-Kayseri'ye Yatırım, Geleceğe Yatırım' temalı bir toplantı düzenleyeceklerini ve bu toplantıda, dışarıdan Kayseri'ye gelerek yatırım yapmış kişilere ödül vereceklerini de bildirdi. Hiçyılmaz, bu ödül töreni ile Kayseri'ye yatırım yapılmasını özendirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

    Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltme kararının ekonomiye hayırlar getirmesi dileğinde bulunarak, "Türkiye güçlü bir ülke. Şimdiye kadar olan krizleri nasıl atlatmışsa, bu sıkıntılı dönemi de atlatmasını ümit ediyorum" dedi.

    KTO Başkanı Hiçyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gezi olaylarıyla başlayan ve devamında yaşanan süreçte, döviz kurunun ve faiz oranlarının yükselmesinin, özellikle ve öncelikle iş dünyasına zarar verdiğini belirterek, "Parayla uğraşan, borcu ve alacağı olan iş dünyasıdır. Dolayısıyla faizlerin herhangi bir şekilde düşmesi veya artması öncelikle iş adamlarını ve iş dünyasını etkileyen konulardır. Döviz kurları, Gezi olayları ve buna ilaveten FED'in aldığı kararla birlikte artmaya başlamıştı. Ancak öyle bir noktaya gelindi ki, Merkez Bankası'nın piyasaya döviz satması ile bu yükselmenin durdurulması amaçlandı. Fakat öyle anlaşılıyor ki, Merkez Bankası bu yolla döviz kurunu kontrol altında tutamayacağı, faiz oranlarını da yükseltmek gerektiği kanaatine vardı" diye konuştu.

    Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalardan ve faiz oranlarını artırma operasyonundan, enflasyona daha fazla etki olmaması bakımından gayret içerisinde olduklarının anlaşıldığını vurgulayan Hiçyılmaz, şöyle devam etti:

    "Alınan bu kararların Türkiye'nin istikranına olumsuz etki etmemesini ümit ediyoruz. Türkiye güçlü bir ülke. Döviz rezervlerimiz belli, ithalat ve ihracatımız ve tüm kurumlarımızın çalışmaları belli. Bu tür şeyler geçmişte de olmuştu. Bunların hepsi atlatıldı. Özellikle iş adamlarımızın dirayetiyle, özellikle Türkiye'nin alt yapısıyla, üst yapısıyla şimdiye kadar olmuş olan krizleri nasıl atlatmışsa, bu yaşanan olaylara kriz demek doğru değil ama bu sıkıntıları nasıl atlatmışsa, bu sıkıntılı dönemi de atlatmasını ümit ediyorum. Merkez Bankası'nın bu faiz yükseltme operasyonunun da inşallah ekonomimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum."

    "10 DÜŞÜNÜP, 1 KONUŞMALIYIZ"

    Hiçyılmaz, TÜSİAD Başkanı'nın yaptığı açıklamayla ilgili bir soru üzerine de, ''Sivil toplum kuruluşları çok önemli. Artık katılımcı bir yönetim söz konusu. Herkes ülkesini düşünerek, kendi üyelerini düşünerek hareket etmek zorunda. STK yöneticileri konuşmalarını yaparken, 10 tane düşünüp 1 tane konuşmalı. Çünkü sizin ağzınızdan çıkan herhangi bir şey, sizin üyelerinizi veya Türkiye'nin genelini etkileyebilecek durumdadır. Vatanını, milletini düşünerek konuşmalı. Çünkü çok önemli günlerden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

    Hiçyılmaz, bugünlerde yapılacak konuşmaların birleştirici, bütünleştirici ve itidalli olması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin ekonomik yaşamına olumsuz etki etmemeli. Türkiye'ye dışarıdan yatırım elbette gelecektir. Dünyanın en oynak yerinde ve en merkezinde bir ülkeyiz. Her bir yöneticimizin bu süreci tehlikesiz ve tahribatsız atlatma noktasında elinden gelen her türlü gayreti göstermesi gerekir diye düşünüyorum" dedi.

    Hiçyılmaz, "Şöyle olursa Türkiye'ye yatırım gelmez, şöyle olursa böyle olur" gibi olumsuz manada bir düşünce belirtmenin, doğru olmadığı kanaatini taşıdığını da belirterek, "Açıklamalarımızı yaparken Türkiye'yi düşünmek zorundayız" şeklinde konuştu.

    Kayseri Ticaret Odası, 1550 tüccarla yüz yüze yapılan 'Kayseri Tüccar Profili Araştırması''nı tamamladı. Araştırmada, Kayserili tüccarın çok çalıştığı, borç alabilmek için önce bankaya gittiği, tatile zaman ayıramadığı ve babasını örnek aldığı ortaya çıktı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.