|   | 
  • Lösemili Çocuklara Bir Gülüş Bir Hayat Demektir


    Lösemili Çocuklara Bir Gülüş Bir Hayat Demektir
    Bilindiği gibi 2-8 Kasım tarihleri arası kutlanılan bir gün.??Lösemili Çocuklar Haftası??. Aslında bu günler içerisinde dikkati bu hastalığa çekmek amaçlansa da lösemi nedir ne değildir?i anlatmak ve tartışmak gerekir aslında.

     Löseminin nedenleri tam olarak aydınlatılmamasına rağmen Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

    Kanserin oluşum nedenleri multifaktoryeldir. Psikolojik açıdan kanserin asıl kaynağı korku olduğu kabul edilmektedir. Yeterli olamama korkusu, kırılma korkusu, hayal kırıklığına uğrama korkusu, sevgiden korkma, başarılı olmaktan korkma, ölmekten korkma ve yaşamaktan korkma. Her türlü korkunun kaynağı ise bilinmeyenden korkmaktır. Bilinmeyenden korkmaktan üstüne giderek kurtulamaz insan. Korkulan şey bilinçaltına yerleşmiştir. Olumsuz tutumlar kendiliğinden gerçekleşen kehanete yol açar. Bir seçenek daha vardır hayatta her zaman. Bilinçaltına yerleşmiş programı hastanın sağlıklı, olumlu ve güçlü yönlerini yerleştirerek değiştirmek mümkündür. ?Yaşamak istiyorum, yaşamayı seviyorum, yaşamaktan zevk alıyorum? diyebilecek hale getirilmeli hasta.

    TEŞHİS AŞAMASI: ?Kanser? teşhisi genelde korku, güvensizlik, umutsuzluk gibi duyguları tetiklemektedir. Çoğu zaman beklenmedik bir anda teşhis edilmekte ve şok etkisi oluşturmaktadır. Çoğunun dünyası yıkılır ve hiçbir şey eskisi gibi değildir.

     

    ZİHİNSEL İŞLEM HER İNSANDA FARKLI FAZLARDA GERÇEKLEŞMEKTEDİR. RUHUN DA YENİ YAŞAM DURUMUNA UYUM SAĞLAYABİLMESİ İÇİN ZAMANA İHTİYACI VAR Genel olarak ?Kanser? tanısına reaksiyon bir çok aşamalardan geçmektedir. Bunlar kişisel yapıya bağlı çok farklı boyutlar göstermektedir. Çoğu hastalar sıralamada farklılıklar mümkündür

     

    MORAL VE TEBESSÜM ONLAR İÇİN HAYAT DEMEKTİR

     Kanser hastalarının ruhsal durumunda sık sık değişkenlikler gözlenebilir. Bu bir taraftan hastalık tablosuna diğer taraftan her insanda da olduğu gibi mevcut olan duygulardaki dalgalanmalara bağlı olabilmektedir. Kanser hastaları ağır ve çoğu zaman hayati tehlike arz eden durumlarından dolayı bu dalgalanmaları daha yoğun yaşayabilmektedirler. Bu dalgalanmalara hazırlıklı olmaları ve bunların durumlarına göre ?normal? olduğunu bilmeleri, onlar için oldukça önemlidir. Gene sosyal çevre ve sağlık personeli ve bir Psikologla hisleri, kızgınlıkları, öfkeleri, kaygıları ve korkuları hakkında konuşmaları yardımcı olacaktır. Ruhsal boyutu ağırsa ve uykusuzluk, iştahsızlık, isteklerde azalma, sürekli kurgulama, dikkat ve hafıza bozuklukları gibi semptomlar mevcut ise nedenleri araştırmalı ve uygun önlemlerle hastalar tekrar hayat standardına kavuşturulmalı.

     PSİKOLOJİK DURUMU HERZAMAN TEDAVİNİN BİR PARÇASI OLMALI

    Hastanın psikolojik durumu çok önemli, çünkü bir doktor bir tedaviyi bir hastanın rızası ve onun optimal işbirliğine girmesiyle gerçekleştirebilir. Bu yüzden doktorun çabaları hastasının aktüel ruhsal istikrarına, anlama ve işleme potansiyeline uygun bir şekilde hastasını bilgilendirme yönünde olmalı ki hasta tedavi önlemlerine razı olsun ve onları anlasın. Tedavinin faydası anlatılmayan dolayısıyla tedaviyi kabul etmeyen hastaya göre bilgilendirilmiş, motive olmuş bir hasta sevilmeyen ilaçları daha kolay içecektir ve olası yan etkilere katlanmaya meyilli olacaktır.

     

     

     PROFESYONEL YARDIM VE PSİKOLOJİK DESTEK KANSERE KARŞI AKTİF TEDAVİNİN BİR PARÇASIDIR

    Bir kanser hastalığı çerçevesi içinde bariz değişiklikler meydana gelebilmektedir; optik değişiklikler: örneğin kilo kaybı veya cerrahi müdahale (göğüs kanseri nedeniyle göğüsün alınması). Böyle değişiklikler beden imgesindeki algıyı sıkla uzun süreli olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca bizzat hastalıktan dolayı veya tedavi nedeniyle fiziksel, sosyal, okul ve mesleki aktivitelerinde kısıtlamalar yaşadıklarından kendilerini şartlara göre işe yaramaz veya değersiz hissedebilirler. Genelde ailenin, arkadaşların ve sağlık personelin desteği bu durumu aşmalarında yardımcı olabilmektedir. Gene de ağır psikolojik sorunlarda Psikologlardan veya Psikiyatristtlerden yardım alma konusunda çekinilmemeli. Bu örneğin ?kendine acıma? veya ?acizlik? gibi algılanmamalı, tam tersine bu bir kanser hastasının ağır durumu ile baş etmenin yararlı imkanı olarak görülmeli.

    HASTALARA ÖNERİLER - olumsuz ruh halinden küçük mutluluklarla çıkmak mümkün olabilir: favori müziği dinlemek, tercih edilen televizyon ve radyo programları izlemek dikkati dağıtabilir. Tiyatro, konserler veya sinema rutin günlük hayatı gevşetebilir. Arkadaşlarla buluşmak rahatlatır. Keyif veren ve sağlık açısından mümkün olan her şeye izin var. Mutlu edecek şeyleri ajandaya yazmak ve o zamanı beklemek heyecan verebilir. Sağlık açısından mahsuru yoksa spor ve fiziksel hareketler kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Yürüyüşler iyi gelebilir.  Hastalık ve hisleriniz hakkında sevdiklerinizle, akrabalarınızla, arkadaşlarınızla ya da başka kanser hastaları ile konuşmak sizi hafifletebilir. Uzun süren tedavi nedeniyle hastanede ya da hareket kısıtlılığından dolayı bir odada kalmak zorunda olanlar odayı rahat edebileceğiniz şekilde dizayn edebilirsiniz. Fotoğraflar, sevdiklerinin resimlerini, özel notlar yerleştirebilirsiniz. Olumsuz duygu ve düşünceleriniz hakkında kalifiye kaynaklardan bilgiler Edinebilirsiniz.  gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz - resim yapabilirsiniz  müzik terapisinden faydalanabilirsiniz.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.