|   | 
  • MAAŞI BİN TL'NİN ALTINDA OLANLAR DİKKAT!


    MAAŞI BİN TL'NİN ALTINDA OLANLAR DİKKAT!
    BDDK'nın aylık geliri 1000 liranın altında olan kredi kartı sahiplerinin limitine sınırlama getirme planı 4.5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor.

     Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1  ay  önce  kredi kartı  kullanımı konusunda yaptığı uyarıları sonrasında  Bankacılık  Düzenleme ve Denetleme  Kurumu  (BDDK) bu alanda borçların artmasını önleme adına 'limit' taslağı hazırladı. Bu çalışmanın bir diğer yanı da artan tüketici kredilerini  aşağı doğru çekmek. BDDK'nın taslağı  aylık   geliri  1000 liranın altında olan  kredi kartı sahiplerinin   limitini  1000  TL  ile sınırlamasına  yol  açacak.

    Milliyet'in haberine göre; Üzerinde çalışılan ve  bankalardan  görüş istenen yeni çalışmayla  kart kullanıcılarının   taksitli   harcamaları  büyük  oranda  kısıtlanmış olacak. Bundan da en çok  aylık maaşı 1000 TL'nin altında olan asgari  ücretliler  etkilenecek.

    Şu anda Türkiye'deki toplam  kredi kartı  sayısı 56.5 milyonu buluyor. Sektör yetkililerinin verdiği bilgiye  göre bu  kart   sahiplerinin  yaklaşık yüzde 8'nin  aylık   geliri  1000 TL'nin altında kalıyor. Buna göre BDDK'nın yapacağı düzenlemeden 4.5 milyon kişi etkilenecek.

    Türkiye'de  aylık   geliri  1000 TL'nin altında olanların büyük çoğunluğunu asgari  ücretle   çalışanlar ve emekliler oluşturuyor. Sektör yetkilileri, 1000 TL'nin altında  geliri  olan  kredi kartı kullanıcılarının  ayrıca  ev  kadını ve  öğrencilerden  oluştuğunu kaydediyor.

    Taksiti  durduracak

    Türkiye'de şu anda  kart  
    müşterileri   aylık   gelirlerinin   iki katı   tutarında   kredi kartı   harcaması yapabiliyorlar. Yeni taslak  uygulamaya  girdiğinde bu hüküm geçerliliğini kaybedecek ve  aylık geliri  1000 TL'nin altında olanlar bu  tutar  kadar  aylık   harcama  yapabilecekler.

    BDDK'nın yeni düzenlemesinde  kredi kartlarında  15 bin TL'ye kadar olan  limitlerde  asgari ödeme   tutarının  yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması planlanıyor. 15 bin-20 bin  TL  arası limitlerde  asgari  ödeme   tutarı   dönem  borcunun yüzde 30'undan yüzde 35'ine yükseltilecek.

    BDDK'nın yeni bir tebliğ ile getireceği  kredi kartı  kullanım sınırlaması  bankaların   kredi kartını teşvik etmelerini ve tüketicilerin  taksitli   harcamalarını  olumsuz etkileyecek.

     

    Aylık gelir nasıl hesaplanacak?

    BDDK'nın tebliğinde üzerinde en çok tartışılan konunun gelir olduğu öğrenildi. Kredi kartı kullananların yüzde 60'nın serbest meslek sahipleri olduğunu belirten bankacılık yetkilileri, aylık gelirin nasıl hesaplanacağının bilinmediğini söylediler. Bankacılar, kredi kartı kullanıcılarının büyük bölümünün mobilyacı, kuaför, balıkçı, restoran sahibi gibi serbest meslek sahipleri olduğunu ifade ederek, "Bu kişilerin aylık gelirleri belli değildir. Bazen dönemsel olarak yüksek gelir elde ederler bazen de kazançları olmaz. Bunlara gelire göre sınırlama getirmek endişelendiriyor. Taksitli Türkiye'de bu olmaz" yorumunda bulundular. Türkiye İngiltere'den sonra Avrupa'da en çok kredi kartı üzerinden taksitli harcama yapan ülke olarak öne çıkıyor.

     HABER7



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.