|   | 
  • Mangal Yaparken Sağlığımızdan Olmayın


    Mangal Yaparken Sağlığımızdan Olmayın
    Bayrama sayılı günler kaldı. Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte pikniğe çıkanların sayısı da artıyor.

    Bayrama sayılı günler kaldı. Kurban Bayramının gelmesiyle birlikte pikniğe çıkanların sayısı da artıyor. Piknikte mangal yapmakta kültürümüzün bir vazgeçilmezi. Etin mangalda lezzetli olması cazibeyi de artırıyor. Peki, mangaldaki tehlikeyi biliyor muyuz? Mangal yaparken kanserojen maddelerden nasıl korunacağız? Uzmanlar mangal yaparken sağlığımızdan olmamamız konusunda bizleri uyarıyor.

    Dâhiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir Tahiroğlu, kesinlikle mangal tüketimini herkesin azaltması gerektiğini söylüyor.

    ?Sağlıklı beslenmek çok çok önemli, mangalın kültürümüzde ciddi bir yeri var, tüm toplumlarda da mangal önemli bir yer tutuyor. Birçoğumuzda mangal yapmayı seviyoruz vazgeçemiyoruz. Yalnız mangalında birçok zararı tıpta bilinmekte. Etin özellikle ateş üzerinde pişirilip yakılması ciddi anlamda sağlık açısından zarar teşkil ediyor. Et ateşte yakıldığı zaman Aromatik Hidrokarbon dediğimiz kanserojen maddelere dönüşebiliyor, bu açıdan mangal tüketilmesinin azaltılması kesinlikle herkese tavsiye ediyoruz. ?dedi.

    Dâhiliye ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahir Tahiroğlu, mangal yapanların, ateşle et arasında en az 15 santimetre aralık bırakarak eti yakmadan, dumandan korunarak yapmaları gerektiğini belirtti.

    ?Eğer mutlaka yapılacak ise ateşle et arasındaki mesafenin 15 santimden daha kısa tutulması gerekiyor. Ayrıca etlerin yakılmadan, kızartılmadan tüketilmesi şart. Et üzerinde oluşmuş olan kızarıklığın, siyahlığın kesinlikle uzaklaştırılması mutlaka sağlık açısından önem arz ediyor. Kesinlikle siyahlaşmış, kararmış etleri yemememiz gerekiyor. Bunları yapabildiğimiz zaman olabildiğince Aromatik Hidrokarbon kanserojen maddelerin etten uzaklaştırılmış olur. Ayrıca etin yağından ve suyundan kor ateşin üzerine düşen parçacıklar dumana dönüşerek yine kanserojen duman içeren bir duman haline geliyor bu dumanın yine solunmaması gerekir, yine mangal üzerindeki gıdalara sinmemesi gerekir bunlara dikkat etmek lazım. ?dedi.

    Dr. Tahir Tahiroğlu, bakterilerden korunmak için mangal temizliğine önem göstermemiz gerektiğini vurguladı.

    ?Mangalın kullanımından sonra mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Çünkü buradaki gıda artıkları özellikle et, yağ ve diğer maddelerden oluşan gıda artıkları üzerinde birçok bakteri üreyebiliyor. Bunların bir kısmı son derece zararlı yani normal temizlik kurallarına dışarıda olduğu gibi mangal yaparken de riayet etmek gerekiyor. Hele bir sonraki kullanımda mangaldaki kalan artıklar yeni yapılan etlerle, besinlerle karşı karşıya gelirse o zaman zararlı bakteriler etlere bulaşarak midemize kadar gidiyor ve bu bakterilerden dolayı çeşitli hastalıklara yakalanabiliyoruz. Mangalımızı güzelce deterjanla temizlememiz gerekiyor ayrıca suyla iyi bir şekilde durulanarak o şekilde kurumuş olarak bırakılması lazım. İyice yıkamalı ve kurutmalıyız ki üzerinde besin artığı kalmasın ve üzerinde zararlı bakteri üretmesin diye? dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.