|   | 
  • Menopoz sürecinde kilo almamak mümkün


    Menopoz sürecinde kilo almamak mümkün
    Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, menopozla beraber kadınlarda östrojen düzeyindeki azalma nedeniyle birlikte ani terleme ve sıcak basması, uykusuzluk, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi birçok belirti görüldüğünü söyledi.


    Her 10 kadından 7’sinin oldukça zorlu geçirdiği menopoz döneminde obezite, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra kemik hastalıkları riskinin de arttığını belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, doğru beslenme sayesinde menopoz döneminin sağlıklı ve kilo almadan geçirilebileceğini ifade etti. 

    Kompleks karbonhidratlara yönelin 
    Menopoz döneminde büyük bir risk faktörü oluşturan insülin direncini kırabilmek için taze meyve tercih edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bunun yanı sıra diyetteki yağ miktarının sınırlandırılmasını ve basit şekerlerden uzak durulmasını da öneriyor. 
    Kompleks karbonhidratların uzun süre tokluk sağladığından gün içerisinde ani kan şekeri dalgalanmalarını önlediğini kaydeden Gündüz, bu sayede kilo yönetiminin menopoz dönemindeki kadınlar için daha kolay hale geldiğinin altını çizdi. 

    Probiyotik tüketimini artırın 
    Menopoz döneminin bir diğer önemli konusunun kaliteli protein kaynaklarının tercih edilmesinin gerekliliği olduğunu belirten Gündüz, “Probiyotik içerikleri ve yüksek kalsiyum değerleri açısından yoğurt ve kefir bu dönemde sıkça tüketilmesi önerilen besinler arasında. Bağırsakların düzenli çalışmasında etkin rol oynayan yoğurt ve kefirin yanı sıra kemiklerin güçlenmesine katkısı olan kalsiyum açısından zengin süt, badem, balık, mercimek gibi protein kaynaklı besinler de menopoz döneminde osteoporoz (kemik erimesi) riskinden korunmaya yardımcı olacak gıdalar arasında bulunuyor” diye konuştu. 

    Tuzu hayatınızdan çıkarın 
    Çisem Gündüz, taze beslenmenin öneminin arttığı menopoz döneminde salamura, paket gıdalar ve konserve besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmasını tavsiye ederek, “Hormonal değişimlerin yoğun olduğu bu dönemde vücut ödem yapmaya çok yatkın olduğundan gün içerisinde en fazla 1 çay kaşığı kadar yani 5 gramın altında tuz tüketilmesi öneriliyor” dedi. 

    Bitkisel hormonlar 
    İnsan vücudundaki steroid hormonuna yani östrojene benzeyen fitoöstrojen adı verilen bitkisel hormonlardan faydalanmanın menopoz sürecinin daha rahat geçmesine yardımcı olduğunu söyleyen Gündüz, bitkisel hormonlardan faydalanabilinecek besinleri şöyle sıraladı: 
    Meyveler: Elma, havuç, nar, kızılcık, üzüm. 
    Sebzeler: Mercimek, yonca filizi, fasulye filizi. 
    Kuruyemiş ve tohumlar: Keten tohumu, ayçiçeği tohumu, susam, badem, ceviz. 
    Tahıllar: Yulaf, arpa, buğday tohumu. 
    Yağlar: Zeytinyağı, yasemin yağı. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.