|   | 
  • Hakan Çitmen

    Metal Fırtına!

    Piyasalarda metallerin çılgın yükselişi baş döndürüyor.

                Dolar bir kenara, bu emtia piyasası insanı kalpten götürür. Nasıl bir yükseliş nasıl bir tırmanış! Krizi en iyi fiyatlayan ürünler bu değerli madenler oldu. Ülke para birimleri merkez Bankalarının yapmış olduğu parasal genişleme sebebiyle değerini koruyamazken, kıymetli madenler yerinde durmadı.

                Altın, en güvenilir liman olduğu için hep tercih edildi. Ons Altın, Mart ayı ortasından itibaren dip oluşumunu tamamladı. Durdurulamaz yükselişin hikayesi de böyle başlamış oldu. 1440 $ dan başladığı serüvene 1904 $ yaparak zirvesini gösterdi. Yaklaşık 4 ayda % 30 ‘luk bir kazanç sağladı. Bu daha devam eder mi? Bir direnç seviyesi daha var. O da temmuzun son haftasında gelir mi diye bekleme içindeyiz. 1931 $, ihtimal dahilinde ki son direnç noktası. Bu seviye artık altının ulaşacağı biraz soluklanmak isteyeceği en önemli seviye olacak. Bu noktaya ulaşıldığında bir düşüş beklemek gerekir. 1806 $ lara kadar uzanabilir. Bu düşecebileceği düzeltmesini gerçekleştireceği alt destek noktası, bunu da belirtelim.

                Gram Altın, Duble kazandırdı…

                270 TL de yaptığı dip hareketinden sonra hızını alamadı, yükselişe geçti. Ara yaptığı dinleme ve soluklanmaları saymazsak, roketledi. Doların ve Ons Altının gücünü alp çifte kuvvetle hareket eden Gram Altın, Çifte kazanç getirdi. Sadece gram Altın, 4 Ayda yatırımcısına % 55 kazandırdı. 100 bin TL, 155 Bin TL oldu. Bu hafta 420 TL ile tarihinin en yüksek fiyatlamasını yaparak bir rekora imza attı. Ons Altında gelecek düzeltme hareketi ile birlikte Gram altında günlerdir süren yükseliş yerini dinlenmeye bırakacak. Bu düzeltme hareketi, Gram altında 20-25 TL kadarlık bir düşüşle 400-405 TL seviyesini görebilir. Tabi ki de, bu bizim ihtimal verdiğimiz bir senaryo. Gerçekleşme ihtimali küresel piyasalarda devam eden, risklerle beraber geçerliliğini yitirebilir. Burada risk tamamen yatırımcının kendi iradesine bağlıdır.

                Gram Gümüş, yatırımcının yeni gözdesi!

                Pek rağbet edilmese de, pandemi sürecinde yatırımcısına en çok kazandıran maden gümüş oldu. Grafik hareketleri inanılmaz bir yükseliş gösterdi. Gram altınla birlikte tamamladığı dip oluşumunda, altından çok daha iyi performans gösterdi. 2.5TL den başladığı yükseliş hareketi 5 TL‘leri gördü. Öyle ki, artış gram altının artış oranını 2’ye katladı. Bu artış dikkatleri gümüşün üzerine çekmeye yetti. Bu süreçte yatırımı gümüşe yaptığınızda, örneğin, 100 Bin TL, 205 Bin TL oldu. Bu altının tahtını sallamaya yeter. Gümüşün, hem ucuz hem de artış oranının yüksek olması tercih edilebilirliğini artıracak. Gümüşün gücü buradan gelecek. Önümüzdeki 3 yılda gümüş için, inanılmaz fiyatlara gelecek. Gümüş bir süs eşyası değil. Geleceğin en çok tercih edilen yatırım ürünü, kıymetli madeni olacağı şu an da bile konuşulmaktadır.

                Son 10 yılın kıyaslaması (2010-2020 Arası)

                2010 yılında Asgari ücret, 729 TL idi. O tarihlerde Gram Altın 55 TL den işlem görüyordu. Bir asgari ücretli, Bir aylık maaşı ile yaklaşık olarak 13 gram altın alıyordu. Yıl 2020 olduğunda gram altının bu artışı karşısında 2324 TL olan asgari ücretle 5 buçuk gram altın alınabilmektedir. 2010 yılındaki aynı alım gücüne göre hesaplamış olsaydık; Asgari ücretin, gram altının bugünkü fiyatını düşündüğümüzde 420 TLx13= 5460 TL olması gerekirdi. Gram Altının fiyatı, Türk Lirası karşısında 7 buçuk kat arttı.

                Peki 2010 yılında gümüşün duruma bakalım. Gümüşün gram fiyatı sadece 1 TL idi. Aradan geçen 10 yılda fiyatını 5 katına çıkarmış. Zaman değişirken altı cazibesini illaki koruyacak. Ama halkın yatırım için bundan böyle arayacağı fırsat, Gümüşte saklı. Altına oranla daha fazla kazanç sağlama ihtimali var. Bu sebeple, sade vatandaşın yatırım için en kolay ulaşacağı, tercih edeceği kıymetli maden gümüş olacak.       

                Devletleri bile en çok altın rezervleri ile takip ederken şimdi, Merkez Bankalarında gümüş rezervleri de dikkate alınacak. Gümüş, bizi geçmişteki gibi işlevselliği en fazla olan bir zamana götürecek. 

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.