|   | 
  • Mevsim Geçişlerine Dikkat


    Mevsim Geçişlerine Dikkat
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alpay: - "Soğuk algınlığı yıl boyunca gözlenebilir, ancak sonbahar başından ilkbahar sonlarına kadar daha sık gözlenmektedir"

     Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Mutlugün Alpay, çocukların mevsim geçişlerinden olumsuz etkilendiklerini belirterek, "Soğuk algınlığı yıl boyunca gözlenebilir, ancak sonbahar başından ilkbahar sonlarına kadar daha sık gözlenmektedir" dedi.

    Alpay, yaptığı açıklamada, soğuk algınlığının burun akıntısı ve tıkanıklık belirtilerinin ön planda olduğu, ateş ve kas ağrısı gibi sistemik belirtilerin çok fazla eşlik etmediği ya da az olduğu, virüsler sebebiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

    Soğuk algınlığında en sık karşılaşılan etkenin rinovirüsler olduğunu belirten Alpay, şöyle devam etti:

    "Soğuk algınlığı yıl boyunca gözlenebilir, ancak sonbahar başından ilkbahar sonlarına kadar daha sık gözlenmektedir. Kalabalık yaşam koşullarında enfeksiyon sıklığı artar. 3 ay-3 yaş arasında hastalığa yakalanma sıklığı daha fazladır. Küçük çocuklar yılda ortalama 6-7 soğuk algınlığı geçirirken, bazı çocuklar ise yılda en az 12 farklı enfeksiyonla karşılaşabilmektedir. Hastalığın görülme oranı yaşa bağlı olarak azalmaktadır. Erişkinler ortalama yılda 2-3 kez hastalık geçirirken, kreş ya da gündüz bakımevlerinde bakılan çocuklar ise evde bakılan çocuklara oranla daha sık hastalık geçirmektedir."

    Alpay, tedavi için istirahat ve bol sıvı tüketiminin şart olduğu ifade ederek, şunları anlattı:

    "Hastalık genellikle 1 hafta sürer ama bazı hastalarda 2 haftaya kadar uzayabilir. Ateşin uzun süre devam etmesi, düştükten sonra tekrar yükselmesi bakteriyel bir enfeksiyonla komplike olduğunu gösterir. Antibiyotiklerle tedavi soğuk algınlığında önerilmemektedir. Çocuk olabildiğince istirahat ettirilmeli, bol sıvı verilmeli, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edilmelidir. Ağrı, ateş ve huzursuzluğu azaltmak için 1-2 gün ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar verilmelidir. Burun tıkanıklığını önlemek için burun damlaları kullanılmalıdır. Süt çocuklarında burun tıkanıklığı için daha çok serum fizyolojik damlalar tercih edilmelidir. Korunma için herhangi bir aşı söz konusu değildir. Küçük bebeklerde hastalık daha ciddi seyredebileceğinden nezleli olan kişiler bebeklerle temastan kaçınmalıdırlar" 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.