|   | 
  • MOBİLYA SEKTÖRÜ KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİM BEKLİYOR


    MOBİLYA SEKTÖRÜ KATMA DEĞER VERGİSİNDE İNDİRİM BEKLİYOR
    Türkiye'nin 61 ilinde mobilya üretimi yapan firmalar, 2012 yılı büyüme rakamları ve 2013 yılındaki durgunluk nedeniyle sektörde 5 yıl önce olduğu gibi katma değer vergisinde indirim istiyor. Katma değer vergisi indiriminin yoğun istihdam sağlayan sektörün elini güçlendireceği ifade ediliyor.

     Dünya genelinde 2008 yılında yaşanan ekonomik kriz Türkiye'de de durgunluk yaşanmasına neden olmuştu. Hükümetin o dönemde aldığı kararla emek yoğun istihdam sağlayan mobilya sektörüne destek amacıyla katma değer vergisinde yüzde 10'luk indirim yapılmıştı. Bu indirim, mobilya sektörünün iç piyasada satışlarının artmasına ve sektördeki firmaların büyümelerine önemli katkı sağlamıştı. Sektör, Türkiye'nin 2012 yılındaki yüzde 2'lik büyümesi ve 2013 yılındaki satışlarda yaşanan azlık nedeniyle benzer oranda KDV indirimi yapılmasını istiyor. 

    Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak, ekonomideki gelişmeler ve şu an için yaşanan durgunluktan dolayı mobilya sektöründe KDV indirimi yapılarak desteklenmesinin yararlı olacağını açıkladı. Boydak, mobilya sektörünün cari fazlalığı olan bir sektör olmasına karşın kullandığı ham maddeler düşünüldüğünde sektörün daha çok yol alması gerektiğini belirtti. Boydak, sektörün ham maddeyi büyük oranda ithal ettiğini ve orada da ciddi bir hesap ve dengeler yapması gerektiğini anlatarak, "Ancak öncelikle bugün itibarıyla baktığımızda dünya genelinde yaşanan resesyon (Makroekonomide geleneksel olarak reel Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyümesi) ve durgunlukla birlikte mobilya sektöründe daha önce olduğu gibi KDV oranında indirim yapılması yararlı olacağı düşüncesindeyiz." dedi. 

    2008 yılında dünya genelinde yaşanan krizi hatırlatan Mustafa Boydak, "O dönemde uzun süre bir durgunluk yaşandı. Dönemin ekonomi bakanımız Nazım Ekrem ile sektör olarak seri toplantılarımız oldu. Sonuçta herkesin katkısı olan mobilya sektörünün önünü açan katma değer indirimi oldu. Şu an sektördeki firmalar bugün yine durgunluk yaşıyor. Bunu hissediyorlar. Şimdiye kadar seslendirilmedi, ama önümüzde günlerde yine bir indirim talebi olabilir. KDV indirimi ile rahatlayan sektör sonrasında 4 -5 yıldır iyi gidiyordu. Ama bugünkü şartlarda sektörden yine bir beklenti var." diye konuştu. 

    Dünyada resesyon olan bir süreçte ve büyüme hızının sıfıra yaklaştığı zamanda KDV indirimi yapıldığını dile getiren Boydak, 2012 rakamlarına göre yüzde 2 büyüme olduğunu, bugün indirim istenebileceğini ifade etti. Boydak, 2013 yılı rakamlarını göremediklerini, ama buna rağmen yapılacak indirimin yararlı olacağı ve bu yönde beklentilerin arttığını anlattı. Yapılacak indirimin hem piyasaları canlandıracağını hem de dünya piyasasında firmaların rekabet gücünü etkileme adına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi. 

    SEKTÖR SAĞLANAN DESTEKLERE KARŞILIK VERİYOR

    Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'de mobilya sektörünün cari fazlalık verdiğini belirterek, sektörün sağlanan desteklere karşılık verdiğini, ülkede istihdamla birlikte ihracatını artırdığını ifade etti. Güleç, cari açık vermeyen mobilya sektörü ile Türkiye'nin Avrupa ve dünyanın mobilya fabrikası haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Sektörümüzün ihracatı yüzde 15 artarak dış ticaret fazla arttı. 1.8 milyar dolar ihracat var, 737 milyon dolar ithalat yapıyoruz. Dış ticaret fazlası var. 11 yıldır dış ticaret fazlası artarak devam ediyor."

    "Ekonomik ve siyasal istikrardan mobilya sektörü beslendi" diyen Güleç, marka değerlerinin dünya yükseldiğini ifade etti. Mobilya sektörüne yapılan bir yatırım bütün ülkemizin genelinde katkı sağladığını anlatan Güleç, "Yatırımlar istihdam, ülke ekonomisinin büyümesi ve ihracat olarak geri dönüyor. Mobilya sektörünün yoğun olduğu bölgede istihdam sorunu yok. Daha çok işçi isteniyor. Hatta sektördeki firmalar kalifiye eleman yetiştirilmesi adına eğitim amaçlı yatırımları olmaktadır. Şu an yaşanan durgunlukta sektörün önünü açma adına KDV indirimi yapılması uygun olur. Geçmiş dönemde yüzde 10 indirim olmuştu ve hem üretici hem de tüketicinin işine yaramıştı. Ülke menfaatine dönüşü olmuştu. Bu dönemde yüzde 10 olmasa da yüzde 8 KDV indirimi olması uygun olur." diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.