|   | 
  • Muharrem Ayını Nasıl Değerlendirmeliyiz?


    Muharrem Ayını Nasıl Değerlendirmeliyiz?
    Bu sene 2013 muharrem ayı 4-KASIM-PAZARTESİ yani bugün başlıyor. Muharrem ayının 1. günü ve dolayısıyla hicri olarak yeni yılın ilk günüdür.

    Yeni yıla oruçlu olarak başlamak isteyenler 3 kasım pazar gecesi sahura kalkarak oruca niyet etmeleri gerekir.Bu ayın ilk on günü oruç tutan kimsenin Cenabı Hak o sene ömrünü bereketlendirir,uzatır." 

    "Bu ay içerisinde;Perşembe,Cuma,Cumartesi günleri peşpeşe ouç tutulursa 900 senelik nafile sevabı verilir." 

    Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak ve 10.gün oruç tutmak ve 10.gün aşure pişirmek faziletli ibadetlerdendir.Bunu yerine getirenlerin Hz. hasan ve Hüseyin Efendilerimizle cennete girecekleri ümid edilir.
    Bu 10 günlük orucu tutamayanlar,mümkünse 8,9 ve 10 günleri oruç tutmalıdır.Rasülüllah Efendimiz S.a.v. 9.cu günü seferde bulunuyorlardı.o bakımdan yalnız 10. gün oruç tutmuşlar ve "sağ olursak seneye 9.günü de tutarız" buyurmuşlardır.

    Muharremin9. ve 10. günleri birer teşbih namazı kılınmalıdır.Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde rıza-i ilahi için 4 rekat namaz kılınır.Her rekatte 50 ihlası şerif okunur.

    AŞURE AYI
    ?Şehrullahi'l-Muharrem? olarak meşhur olan, yani ?Allah'ın ayı Muharrem? olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir?.

     Bu özel günde, birçok önemli olay meydana gelmiş, bu olaylarının her birinin ?on? sırrına mazhar olması ise, aşurenin ?on? anlamına gelen ismini ziyadeleştirmiştir. Aşure gününün ?On? Fazileti Hakkında Aşure günü, Muharrem Ayı'nın onuncu günüdür.

    Bu özel günde Yüce Allah (c.c.) on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu ikramlar ise şu şekilde nakledilmiştir;

    1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

    2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir.

    3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur.

    4. Hz. Âdem'in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir.

    5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır.

    6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün göğe yükseltilmiştir.

    7. Hz. Davut'un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir.

    8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.

    9. Hz. Yakup'un (a.s.), oğlu Hz. Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

    10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

    Tefsir âlimlerinden nakledilen bilgilere göre, Aşure gününü Kur'an-ı Kerim'de işaret eden ayet şöyledir: ?On geceye yemin olsun? Fecr Suresi / 2 Bu özel gün adını, Muharrem Ayı'nın onuncu gününe denk geldiği için, Arapça on anlamına gelen ?aşr? kelimesinden almıştır.




    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.