|   | 
  • Mumya bölümü bulunan Türkiye’nin tek müzesi


    Mumya bölümü bulunan Türkiye’nin tek müzesi
    12. yüzyılda sevdikleri tarafından mumyalanan insanlar, çocuklar, bebekler ve kedilerin oluşturduğu 13 adet mumya, Türkiye'nin tek mumya bölümüne sahip Aksaray Müzesi'nde sergileniyor. Mumyalar, korunmuş dişleri ve saçlarıyla dikkat çekiyor.

    Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, yapılan kazılarda ortaya çıkan bu özel mumyaların Aksaray Müzesi'nde özel bölümlerde muhafaza edilerek ziyaretçilere sunulduğunu belirtiyor. Aksaray Müzesi'nin Türkiye'de ilk ve tek mumya bölümüne sahip olduğunu vurgulayan Altın, Niğde ve Amasya Müzeleri'nde de mumyaların bulunduğunu ancak Aksaray Müzesi'nin tek olduğunu ifade ediyor. Mumyaların milattan sonra 12. yüzyıla ait olduğunu söyleyen Altın, bu özel eserlerin Ihlara Vadisi, Çanlı Kilise ve Topakkaya beldesi gibi bölgelerden çıkarıldığını açıklıyor.
     
    Altın, mumyalama tekniğinin Mısır'daki geleneklerden farklı olduğunu belirterek, Orta Asya'daki Türk geleneklerinden etkilendiğini ve Hristiyanlaşmış Türk bölgelerinde 3. ve 4. yüzyıllarda devam ettiğini ifade ediyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.