|   | 
  • Neden Huzurevini Tercih Ettiler?


    Neden Huzurevini Tercih Ettiler?
    Türkiye yaşta bakım hizmeti alarak evinde, yüzde 24,2'si çocuklarının yanında kalmayı, yüzde 5,9'u ise huzurevine gitmeyi tercih edeceğini belirtti. Huzurevini tercih edenlerin yüzde 41,3'ü çocuklarına yük olmak istemediğini, yüzde 26,5'i huzurevindeki imkanların daha iyi olduğunu ifade etti.

    TÜİK'in 'Türkiye Yaşlı Profili Araştırması'nda; 50 yaş ve üzerindekilerin yüzde 54,6'sı ileri yaş döneminde evde bakım hizmeti/gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı tercih edeceğini belirtti. Bu yaş grubundaki kişilerin yüzde 24,2'si oğlunun/kızının yanında kalmayı, yüzde 5,9'u ise huzurevine gitmeyi tercih edeceğini belirtti. İleri yaş döneminde yaşam tercihleri 65 ve daha yukarı yaştakiler için incelendiğinde; bu kişilerin yüzde 51,9'u evde bakım hizmeti/gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı, yüzde 29,6'sı oğlunun/kızının yanında kalmayı, yüzde 5,1'i ise huzurevine gitmeyi tercih edeceğini ifade etti.
     
     
    65 YAŞ ÜSTÜ KADIN VE ERKEKLERİN TERCİHİ
    İleri yaş döneminde yaşam tercihleri incelenen 65 ve daha yukarı yaştaki erkeklerin yüzde 55,7'si evde bakım hizmeti/gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı, yüzde 23,2'si oğlunun/kızının yanında kalmayı, yüzde 6,4'ü ise huzurevine gitmeyi tercih edeceğini belirtti. Kadınlarda bu oranlar sırasıyla yüzde 48,8, yüzde 34,8 ve yüzde 4,1 oldu.
     
     
    'BAKACAK KİMSEMİZ YOK' DİYENLER YÜZDE 10'UN ÜSTÜNDE
    İleride huzurevini tercih eden 50 ve daha yukarı yaştaki kişilerin yüzde 41,3'ü çocuklarına yük olmak istemediğini, yüzde 26,5'i huzurevindeki imkanların daha iyi olduğunu, yüzde 10,6'sı bakacak kimsenin olmayacağını belirtti. Huzurevini tercih eden 65 ve daha yukarı yaştaki kişilerin yüzde 39'u çocuklarına yük olmak istemediğini, yüzde 27,1'i huzurevindeki imkanların daha iyi olduğunu, yüzde 10,4'ü bakacak kimsenin olmayacağını kaydetti. Erkeklerin yüzde 39,2'si çocuklarına yük olmak istemediğini, yüzde 27,4'ü huzurevindeki imkanların daha iyi olduğunu, yüzde 11'i çocuklarının/gelininin/damadının kendisiyle birlikte yaşamak istemeyebileceğini belirtti. Kadınların yüzde 38,8'i çocuklarına yük olmak istemediğini, yüzde 26,8'i huzurevindeki imkanların daha iyi olduğunu, yüzde 11,9'u da bakacak kimsenin olmayacağını ifade etti.
     
     
    MUTLULUK NEDENİNDE PARA SON SIRADA
    Araştırmada ayrıca yaşlıların mutluluk oranları ölçüldü. Buna göre; mutlu olduğunu beyan eden 65 ve daha yukarı yaştaki kişilerin oranı yüzde 64,1 iken mutsuz olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 8 oldu. Mutlu olduğunu söyleyen erkeklerin oranı yüzde 64,9 iken kadınların oranı yüzde 63,5 oldu. Mutsuz olduğunu söyleyen erkeklerin oranı yüzde 7,2 iken kadınların oranı yüzde 8,6 oldu. Mutluluk kaynağı olarak sağlık, 65 ve daha yukarı yaştaki kişiler için yüzde 82 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 12 ile sevgi, yüzde 2,9 ile başarı ve yüzde 2,4 ile para izledi. Erkekler için yüzde 78,5 ile sağlık ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,3 ile sevgi, yüzde 4 ile başarı ve yüzde 3,2 ile para izledi. Kadınlar için yüzde 84,7 ile sağlık ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 11 ile sevgi, yüzde 2 ile başarı ve yüzde 1,8 ile para izledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.