|   | 
  • Organ Nakli Caiz Mi?


    Organ Nakli Caiz Mi?
    Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, "Organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ile gayrimüslim arasında hiçbir fark yoktur" dedi.

     Organ Bağışı haftası nedeniyle ?Her Bağış Yeni Bir Hayattır:Hazır mısınız?? konulu etkinlik düzenlendi. ATO Congresium?da gerçekleşen etkinlikte Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş genç hastalar ile ölen yakınlarının organlarını bağışlamış aileler katıldı. Etkinlikte, organ nakli bekleyen veorgan nakli olmuş genç hastalar ile ölen yakınlarının organlarını bağışlamış ailelerin, organ naklinin önemini vurgulayan konuşmaları salonda duygusal anlar yaşattı.Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, organ nakli ve bunun öncesindeki organ bağışının insan hayatının bedeli takdir edilemez değeri ile onun sağlıklı bir yapıda devam ettirme duyarlılığı arasında kalan önemli bir konu olduğunu kaydederek, ?İslam dininin cinsi, milliyeti, rengi, dini ve konumu ne olursa olsun her insana insan olarak baktı. İnsanlara eşit bir yaşama imkanı tanımıştır. İslam tedaviye önem vermiş her insana tedavi olmada eşit haklar tanımış, bir insana hayat vermeyi bütün insanlığa hayat verme olarak görmüştür. Buna göre organ nakli ve bağışı açısından Müslüman ile gayrimüslim arasında hiçbir fark yoktur. Bilhassa Anadolu'da insanlarımızın takıldığı konulardan bir tanesi budur. Bununla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulumuzun mütalaasına göre gayrimüslim birinin organlarından yararlanmakta veya organ vermekte hiçbir dini engel yoktur. Çünkü insanın bedeni veya organları Müslüman veya gayrimüslim diye nitelenemez. İnsanın bedeni ve organları kendi inancı doğrultusunda kullandığı birer alet konumundadır" değerlendirmesini yaptı.Görmez, organ bağışı konusunda vatandaşlara şöyle çağrıda bulundu:?Lütfen bütün hastane köşelerinde belki aylarca belki yıllarca gözyaşı içerisinde bekleyen anneler, babalar, yavrular şifa bekleyen hastalara imdat olalım. Onlara hayat taşıyalım. Dini, ilmi, tıbbi ve hukuki açıdan şartlar yerine getirildikten sonra bizim organlarımızı bağışlamamız, onlara bir organımızı bağışlamamız canlıdan cana giden en büyük sadakadır. Candan cana giden en büyük bağıştır."Konuşmasını yaptıktan sonra, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Görmez'e bir plaket takdim etti.Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, ülke genelinde 2 bin 43 karaciğer, 391 kalp, 235 pankreas, 37 akciğer olmak üzere toplamda 23 bin 528 hastanın hayata bağlanmak için organ nakli beklediğini ifade etti. 2012 yılında 4 bin 6 organ nakil gerçekleştirildiğini kaydeden Şencan, "Ek olarak bin 913 kornea nakli yapıldı. Ülkemizde nakil 2012 yılında yapılan 2 bin 905 böbrek nakli hastasında ABD ve Fransa'dan sonra en fazla böbrek nakli yapan 3. ülke sırasındayız. İngiltere ve Almanya'dan daha fazla nakil sayımız. Nakil olduktan sonra sağ kalanların oranına bakıldığında yüzde 96'larda. Bu oran ABD'de yüzde 97, İspanya yüzde 96 ve İngiltere yüzde 95" diye konuştu.Konuşmaların ardından ölen yakınlarının organlarını bağışlamış ailelere plaket takdim edildi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.