|   | 
  • Orta Anadolu'nun Yeni Eğitim Üssü Kayseri


    Orta Anadolu'nun Yeni Eğitim Üssü Kayseri
    Anadolu'nun önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Kayseri, dört üniversitesi ve 55 bine ulaşan öğrencisiyle bölgenin eğitim merkezlerinden biri haline geldi.

    Üniversite sanayi işbirliğinin önemli örneklerinin sergilendiği Kayseri'de tüm eğitim sektörü araştırma geliştirme, patent ve buluşlarda fark yaratmaya odaklanmış durumda.

    Anadolu'nun tam ortasında 6 bin yıllık tarihiyle en eski yerleşim yerlerinden biri Kayseri... İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle her dönemde ticaretin merkezlerinden biri olan şehir, son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla sanayide de Türkiye'nin öne çıkan şehirlerinden biri haline geldi.

    Ağırlıklı olarak sanayi ve ticaretle anılsa da aslında eğitim konusunda da güçlü bir geçmişi var şehrin. Kayseri'de 13'üncü yüzyılda yaklaşık 150 medrese bulunuyordu. Bu medreselerde, tıp, matematik, din, hukuk, astronomi gibi birçok alanda eğitim veriliyordu. Bu dönemde yapılan Gevher Nesibe Şifahanesi ve Pervane Medresesi 1860'lı yıllara kadar eğitim vermeye devam etti. Geçmişte de eğitimde önemli merkezlerinden biri olan Kayseri, son yıllarda yapılan üniversite yatırımlarıyla günümüzde de eğitim sektöründe adından söz ettirmeye başladı.

    Bugün Kayseri'de biri devlet, üçü vakıf olmak üzere dört üniversite bulunuyor, 1978 yılında kurulan Erciyes Üniversitesi eğitimin amiral gemisi konumunda. 2009-201û!da eğitim hayatına başlayan Kayseri'nin ilk vakıf üniversitesi Melikşah Üniversitesinin ardından Nuh Nxi Yazgan Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesinin açılmasıyla şehir bugün bölgenin eğitim ihtiyacına yönelik önemli bir rol üstleniyor.

    ERCİYES'E 150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI

    18 fakülte, dört yüksekokul, dokuz meslek yüksekokulu, yedi enstitü, altı bölüm ve 27 merkezin bulunduğu Erciyes Üniversitesi'nde 50 bin 956 eğitim görüyor. Erciyes Üniversitesinin hedefi 2023'te dünyanın en büyük ilk 500 üniversitesi arasına girebilmek. Bu doğrultuda önemli projelere imza attıklarını söyleyen Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Keleştemur, "Erciyes Üniversitesinin büyük hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda büyük işler yapmak zorundayız. Bugüne kadar birçok çalışma yaptık. Bu çalışmaları gerek kendi imkanlarımız, gerek belediye katkıları gerekse hayırseverlerimizin katkılarıyla yürüttük. Bin 500 yataklı bir tıp fakültemiz var. Burası yeni bir üniversite gibi. Üniversitemize yapılan yatırımlar 150 milyon doları geçti" diye konuşuyor.

    Erciyes Üniversitesi?nde geçtiğimiz dört yıl içinde önemli çalışmalara, imza atıldı. Üniversitede çok sayıda yeni araştırma merkezi açıldı. Bu doğrultuda Öğretim elemanlarının birçoğunu yurtdışındaki araştırma merkezlerine gönderdiklerini söyleyen Keleştemur, "Bu bilim adamlarının üniversitemizde çalışmaya başlamaları ile Erciyes Üniversitesi, eğitim fonksiyonu yanında araştırmacı üniversite kimliği ile diğer üniversitelerden ayrılacaktır" diyor.

    AGÜ'DE İNGİLİZCE EĞİTİM VERİLİYOR

    2010'da kurulan Abdullah Gül Üniversitesinin en önemli özelliklerinden biri Türkiye'nin ilk vakıf destekli devlet üniversitesi olması. AGÜ, üniversitenin kuruluşu esnasında düşünülmüş, tasarlanmış ve üniversitenin resmi kuruluşunun ardından hayata geçirilmiş geniş katılımlı bir vakıf olan AGÜ Destekleme Vakfı (AGÜV) tarafından destekleniyor. Vakiin tek kurulma nedeni dünya üniversitesi olma yolunda, AGÜ'ye finansal ve kurumsal destek sağlamak. Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, bu desteklerle üniversiteye kaliteli akademisyen/araştırmacı ve başarılı ve motivasyonu yüksek öğrenci kazandırmayı hedeflediklerini yüzde 8û'i Kayseri dışından 35 farklı ilden geliyor. Hali hazırda Bilgisayar Mühendisliği (Yeni), Elektrik-Elektronik Mühendisliği. Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık ve İşletme bölümleri bulunan üniversitede önümüzdeki bir kaç yıl içinde farklı fakülteler ve lisans ve lisansüstü programlarının faaliyete geçmesi planlanıyor, Bunlardan bazıları Biyomühendislik, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik. İktisat, Uluslararası İlişkiler ve Psikoloji programları olarak öne çıkıyor. AGÜ'de üniversitenin bütün bölümlerinde İngilizce eğitim yapılıyor. Öğrencilerin farklı becerilerini geliştirmeye yönelik kapsamlı bir dil okulu programı uyguladıklarını söyleyen Sabuncuoğlu, ''Bu programın iki ayını ABD'deki dil okullarında geçirmelerine imkan verecek destekler sağlıyoruz. Öğrencilerimize ilk yıl ortak program uygulayarak daha sonra belirli kriterler çerçevesinde bölüm değiştirme fırsatı sunuyoruz. İlk yıl esnasında farklı meslek alanlarını daha iyi tanımasına dönük oryantasyon programları da yürütülecektir" diyor.

    İNOVASYONU ÖZENDİREN BİR YAPI VAR

    İlk öğrencilerini 2011-2012 eğitim öğretim yılında almaya başlayan Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde bugün toplan 815 öğrenci eğitim alıyor. Üniversitede İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mimarlık, Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme olmak üzere dokuz bölüm bulunuyor. Yeni eğitim-öğretim dönemlerinde Psikoloji ve İç Mimarlık Bölümlerinin açılması planlanıyor. Üniversitenin pazar odaklı olup, inovasyon ve işbirliği kültürünü özendirici ve geliştirici yönde bir organizasyon yaklaşımını benimsediğini söyleyen Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, ''Modem kampüsü, etkin toplum/sanayi işbirliği, uygulamalı ve tasarım odaklı eğitimimizle mezunlarımızın iş arayan değil, iş kuran ve istihdam yaratan girişimciler olarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlayacak şekilde eğitim almalarını hedefliyoruz. Üniversitemizde eğitim; esnek, dinamik, disiplinler arası, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanabilme, bilgi üretme ve üretilen bilgiyi teknolojiye, toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yönünde planlanmıştır'' diye konuşuyor. Öğrencilere sanayi kuruluşları ile iç içe uygulamalı eğitim, staj ve yan-çalışma imkânı sunuluyor. Amca öğrencilerin iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmeye yönelik firmalar ve uzmanlarla bir araya gelmeleri, firmaların staj ve iş imkânlarından faydalanmaları, kişisel ve mesleki vizyonlarını geliştirmeleri, iş dünyasındaki alternatifler konusunda farkındalık kazanmaları amacıyla firmalara, fabrikalara, kurum ve kuruluşlara çok sayıda sosyal ve teknik geziler düzenleniyor. Güney, fakülteler ve alanında başarılı firmalarla işbirliği içerisinde kişisel ve mesleki gelişime yönelik seminerler ve atölye çalışmaları yaptıklarını söylüyor.

    TEKNOPARKTA 160 İŞLETME VAR

    Önemli sanayi merkezlerinden biri olan Kayseri'de eğitim sektörünün gelişmesi üniversite sanayi işbirliklerinin de artmasını sağlıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Erciyes Teknopark. 160 işletmenin yer aldığı Teknopark'ta ağırlıklı olarak; yazılım, bilişim, elektronik, mekanik sektörleri faaliyet gösteriyor. Ayrıca bölgede 10 gruptan oluşan bir ön inkübatör (sera) bulunuyor. Erciyes Teknopark'ın ortakları arasında Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi bulunuyor. Bölgede yer alan işletmelerin 50'si akademisyenler taralından kuruldu. Erciyes Üniversitesi ağırlıklı olmakla birlikte, Niğde, Hitit, Nuh Naci Yazgan üniversitelerinden de akademisyenler bulunuyor. 2015 yılı içerisinde bölgedeki işletme sayısının yüzde 50 oranında artmasını beklediklerini söyleyen Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Yazlık, "Ayrıca ön kuluçka programının en az 3 katı büyüklüğe ulaşması amaçlanmıştır. Üniversite -Sanayi ortaklı projelerin artması için faaliyetlerimiz devam edecektir'' diyor.

    Kaynak: Capital Dergisi Kayseri Eki



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.