|   | 
  • OTO GALERİCİLERİ İNTERNET SİTELERİNDEN DERTLİ


    OTO GALERİCİLERİ İNTERNET SİTELERİNDEN DERTLİ
    Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, ?İnternet sitelerinde yaşanan olumsuzluklardan tüketiciler zarar gördüğü zaman bu olay galericilere fatura ediliyor? dedi.

     Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, ?Motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezalarına zamların gelmesi oto alım satımını direkt olarak etkiliyor. İnsanların zaten ekonomik şartlarda hayatlarını sürdürme noktasında farklı sıkıntıları varken, bu tür hadiselerde otomotiv sektöründe motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları bunların zam görmesi insanların tüketim ihtiyacını etkiliyor. Buda tabi ki otomobil alımlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle terör kaybı kadar can verdiğimiz trafik kazalarında caydırıcılık noktasında, verilen cezaların etkili olacağını düşünüyoruz ama bizim kendi açımızdan baktığımız zaman otomotiv sektöründe alımları olumsuz yönde etkiliyor? diye konuştu.
    İnternet üzerinden yapılan otomobil ticaretlerini eleştiren Şimşek, ?Ülkemizde İnternet ortamında yapılan ticaretler büyük bir sorun. Bununla ilgili yasa koyucuların bir tedbir alması gerekiyor. Özellikle o alanda yapılan satışlar kesinlikle denetimsiz olan satışlar" diyerek şu şekilde konuştu:
    "Bu sayfalarda alınıp satılan araçlar vergi mükellefi mi? bu işin ticareti mi yapılıyor? hangi kriterlere sahip? Disiplinsiz bir ortamda ticaretler yapılıyor. İnternet üzerinden yapılan ticaretlerde kimin ne olduğu belirsiz. İnsanlar cazip fiyatları gördüğü zaman belirli paraları riske edip bu araçları alma eğilimine giriyorlar. Mesela değeri 15 bin lira olan bir aracı 10 bin lira olarak ilan ediyorlar. İnsanlarda 500 - bin lira parayı riske etmekten çekinmiyorlar. O parayı riske edip daha sonra aracın ilan edildiği bölgedeki adrese gittiğinde ne öyle bir araç var, ne de öyle bir satıcı var. Bunların denetlenmesi gerekir. Sonuçta o kapora orada gidiyor. 1 gün içerisinde 10 vatandaştan böyle kapora alındığını düşünün 500 lira alsa kişi başından 5 bin lira eder. Bu rakamlar toplamda büyük bir maliyet teşkil ediyor. Sonuçta İnternet sitelerinde yaşanan olumsuzluklardan tüketiciler zarar gördüğü zaman bu olay galericilere fatura ediliyor. Biz bu konuda kesinlikle çok sıkıntılıyız. Derdimizi anlatacak bir yetkili de bulamıyoruz. Sadece bu siteyi işleten firmalarda ciddi görüşmelerimiz var ama sonuçta bir mesafe kat edemedik. Bizler bir denetim sisteminin olmasını istiyoruz. İlan edenlerin kimler olduğunun denetlenmesini istiyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemenin yapılması lazım. Önüne gelen istediği gibi İnternet ortamında aracını ilan edememelidir. Ettiği takdirde de bunun belirli kriterlere uyması lazım. Bu bizi ciddi manada etkiliyor."
    Sıfır araç satan otomobil bayilerinin ikinci el oto satımına yöneldiğini kaydeden Şimşek, ?Otomotiv sektörü milli bütçeye büyük destek veriyor. Bu sektör çok disiplinsiz, başı boş, hiçbir kriteri olmayan, kimin işi nasıl yapacağı belli olmayan bir alan haline geldi. Bu sektörün artık disipline edilmesini istiyoruz. Sektörde ciddi manada haksız rekabet yaşanıyor. Bayi arkadaşlarımızla biz aslında et ve tırnak gibiyiz. Yani sıfır araç satılacak ki, sıfır araç plaka takıldığı zaman sahaya indiğinde ikinci el araç oluyor. Bu manada biz rakip değil yan yana durması gereken kurumlarız ama bu ikinci eldeki denetimsizlik yasaların uygulanamayışı hakim güç diye adlandırdığım büyük otomobil firmalarının temsilcileri olan bayiler Türkiye genelinde neredeyse galericilik yapmaya başladı. İkinci el otomobil ticaretine yaptıkları sermaye yatırımı, mülk yatırımı daha çok yoğunlaştı. Büyük plazaların içerisinde farklı ambiyanslarla bu otomobillerin sergilenmesi tüketicilerde farklı eğilimlere sebep oluyor. Bu haksız bir rekabet. Biz sıkıştırılmış bölgelerde ticaret yapma zorunluluğu içerisine sokulurken bu bayi arkadaşlarımızın daha büyük ve güzel yerlerde bu işi yapması büyük bir sorun. Biz diyoruz ki, herkes kendi işini yapsın. Onlar sıfır araç satacak ki bize ürün olarak gelecek ve bizlerde o araçları satacağız. Biz onların bu işi yapmasına karşı değiliz ama mümkünse haksız rekabetin önüne geçme adına etik kurallar gereği ikinci el otomotiv ticaretinin galericilere verilmesini istiyoruz. Bunlarla eşit şartlarda rekabete de varız. Biz galericiler düzenlenen genelgeye uyarak şehrin dışına çıktık. Otomobil ticaretini burada yapıyoruz. Bayiler şehrin en güzel bölgelerinde ikinci el oto satımı yapıyor ama kimse buna ses çıkartmıyor. Bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz" ifadesinde bulundu



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.