|   | 
  • OTOYOLLAR BOZULMASIN, KAZALAR OLMASIN


    OTOYOLLAR BOZULMASIN, KAZALAR OLMASIN
    Babasının yıllar önce trafik kazası geçirmesinden ve bozulan yolların kazalara neden olmasından etkilenen öğrenciler, aşırı yüke karşı proje ürettiler ve Türkiye birincisi oldular.

     Ankara Altınpark ANFA Fuar Salonunda sergilenen projeler, TÜBİTAK Merkez Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi ve Kayseri Pınarbaşı Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencilerinden 8. sınıf öğrencisi Mikail Şahin ile Yavuz Han İbiş'in, Fen bilimleri öğretmeni Şaban Seyhan'ın rehberliğinde hazırladıkları ''Otoyollar bozulmasın kazalar olmasın'' isimli proje birinciliği elde etti.
    Pınarbaşı Yatılı Bölge Ortaokulu bu yarışmada art arda 3. kez Türkiye birinciliğini elde ederek, büyük bir başarıya imza attı.
    YİBO 8. sınıf öğrencisi Yavuz Han İbiş ''Yıllar önce babam trafik kazası yapmıştı. Ben de trafik kazalarının sebeplerini araştırdım. Yaptığım araştırmada kaza sebeplerinden biri aşırı tonajdan kaynaklanan yol bozuklukları oluyor. Bu da trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına sebep oluyor. Ülkemizde yıllık yol bakım masraflarının 4 milyar TL olduğunu öğrendim. Bu parayla bir çok yatırımlar yapılabilir. Hastaneler, okullar, fabrikalar yapılabilir diye düşünüyorum. Arkadaşımla kamyonlarda fazla tonaj yükünü önlemek için bir proje yapmaya karar verdik. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa düzenlemiş olduğu ilköğretim okullarının 6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik Matematik ve Fen bilimleri dalında ''Bu Benim Eserim''proje yarışmasına katıldık. Ülke genelindeki 78 bin 887 proje içerisinden birinci olduk'' dedi.
    Proje ile ilgili 8. Sınıf öğrencisi Mikail Şahin ise ''Ben evden okula gelirken yollardaki bozukluklar dikkatimi çekti. Bu bozuklukların nedenini öğrenmek istedim. Yaptığım araştırma sonucunda fazla tonaj yükü olan kamyonlar yollara ciddi hasar veriyor. Can ve mal kaybına neden oluyor. Aynı okulda yatılı kaldığım arkadaşım Yavuz Han İbiş ile bunun önüne nasıl geçilebilir diye düşündük. Projemizin adı 'Otoyollar bozulmasın, kazalar olmasın'. Kamyonlarda makas görevi yapan kısmına bir sistem yerleştirdik. Ağırlığa duyarlı bir sistem. Kamyona kendi tonajından fazla yük yüklediğimiz zaman, kurduğumuz düzenek devreye giriyor. Sesli olarak ikaz ediyor, şoför ikaza dikkat etmezse kısa bir süre sonra aracın elektrik sistemini devreden çıkarak motoru durduruyor. Bir çaresini buldu ve ağır yükle motoru çalıştırdı diyelim, bu sefer de araca yerleştirdiğimiz araç takip sistemi devreye giriyor ve emniyet güçlerini telefonla uyarıyor. Sonuç olarak fazla tonaj problemini önlemiş oluyoruz'' diye konuştu.
    Pınarbaşı Yatılı Bölge Ortaokulu fen bilimleri öğretmeni Şaban Seyhan da proje ile ilgili olarak ''Okulumuz Türkiye birincisi olarak çok büyük bir başarıya imza attı. Başta öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Öğrenciler Anadolu'nun en ücra yerlerinden gelen yatılı öğrencilerimiz. Ben projede öğrencilerimize rehberlik yaptım. Proje tamamen öğrencilerimize ait. Biz sadece yol gösterdik. Bu üçüncü birinciliğimiz. Bir çok özel okulun yapamadığını, biz kısıtlı imkanlarla başardık. Böyle bir başarı, okulumuz öğrencilerine müthiş moral kaynağı oldu. Bu başarıda maddi manevi desteklerini esirgemeyen ilçe milli eğitim müdürlüğümüze, okul yönetimimize, İbrahim Halil Arslan'a öğretmenimize ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.