|   | 
  • Oturduğu Evi Boşaltıp Halk İçin Kütüphane Yaptı


    Oturduğu Evi Boşaltıp Halk İçin Kütüphane Yaptı
    64 yaşındaki Kayserili Tarihçi Yazar Süleyman Kocabaş kitapları eve sığmayınca dairesini kütüphaneye çevirdi.

    64 yaşındaki Kayserili Tarihçi Yazar Süleyman Kocabaş kitapları eve sığmayınca dairesini kütüphaneye çevirdi.

    12 bin kitap biriktiren yazar Süleyman Kocabaş evinin odalarına kitaplar sığmaz olunca ailesinin tepkisiyle karşılaşınca kitaplarına yer aramaya başladı. Yer bulamamaktan dolayı birçok sıkıntıda yaşayan yazar çareyi 2002 yılında emekli ikramiyesiyle bir ev alarak ailesini oraya taşıdı. Kendi oturduğu evi ise kitapları için kütüphaneye çevirerek yeni nesillere aktaracak. Kütüphanede ise Türkiye?nin siyasi tarihi geçmişini detaylarıyla bulmak mümkün. Raflarda 12 Eylül Darbesinden,28 Şubat Post Modern Darbesine kadar birçok kitap bulunuyor. Ayrıca Türkiye?nin yakın dönem siyasetinde yer alan Özal, Demirel, Türkeş, Erbakan gibi liderlerin siyaset dönemini anlatan kitapların arşivini ise bizzat kendisi tutmuş. Kütüphanede Osmanlıca ve İngilizce 500 eserde bulunuyor.
    Yazar Süleyman Kocabaş, kitap sevgisine ilkokul yıllarında tarih öğretmeninden etkilenerek başladığını söyleyerek 2002?de kendi ismiyle kurduğu kütüphaneyi tanıtmak için broşürde bastırmış.
    ?Kitap sevgim ilkokulda tarih öğretmenimizin tarih sevgisi bize tarihi sevdirdi ve o günden bu güne ortaokulun ilk sıralarında iyi bir tarih okuyucusu olarak kendimi geliştirdim ve bol miktarda tarih kitapları aldım ve tarih dergilerine abone oldum.

    Bunları iyi bir şekilde koruyarak günümüze kadar getirdik ve bu kütüphaneyi bu birikim sonucu 2002 yılında kurduk.?
    ?2002?den sonra emekli olduk, kütüphaneyi o zaman kurduk. Bu evde buradaydı ailemde bu 100 metrekarelik dairedeydi. Dolayısıyla bu dairenin 4 odasından 1 odası kütüphaneydi, orası almıyordu kitaplar üst üsteydi çocuklar, hanımlar bize çok darılıyorlardı ?böyle olmaz işte eşya koyacak yer yok, her tarafı kitapla doldurdun bunları götür bir yere ver dediler, ben baktım olmayacak emekli olunca emekli ikramiyemin üzerine biraz daha para koyarak ayrı bir daire aldım. Bu 100 metrekarelik evi komple Süleyman Kocabaş Özel Tarih Kütüphanesi olarak kurdum bunun tanıtımında yaptım. Tanıtım broşürü çıkarttım. Bu broşürü bütün resmi kuruluşlara, üniversitelere, yazarlara gönderdim.?
    Kacabaş kütüphaneyi kurma amacının, tarihe kaynak oluşturarak herkesin yararlanmasını sağlamak olduğunu söyledi.
     ?Bu kütüphaneyi kuruşumuzun sebebi özetle yazacağımız tarih kitapları için kaynak eserler elde etmek ve aynı zamanda şu anda ilimizde 4 üniversite var 2?si resmi 2?si özel bu üniversitenin öğrencilerine ve öğretim üyelerine de bütün ilimize de hitap edecek şekilde bu kütüphaneyi kurmuş bulunuyoruz. Bu kütüphane sadece bana değil bu ilimizde herkese hitap etmektedir. Her isteyen gelip buradan faydalanabilir. Kütüphanemizden randevulu faydalanıyorlar, ben sürekli bu kütüphanede oturmuyorum bize telefon ediyorlar onlara randevu veriyoruz. Kütüphanemizden faydalanmak ücretsizdir.

    Dışarıya ödünç kitap vermiyoruz çünkü giden kitap gelmiyor. Eğer kitapları ödünç verseydim bu 12 bin kitap burada birikmezdi. Gençlere de tavsiyem şu çok okusunlar, kendilerini yetiştirmek için okumak zorundalar, okumayan toplumlar okuyan toplumların ayağı altında ezilmeye mahkûmdurlar, kültürel kalkınmanın yolu da okumaktır, gençlere bol bol okumayı tavsiye ediyorum, gelsinler kütüphanemden faydalansınlar onlara her türlü yardımı yapmaya hazırım? dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.