|   | 
  • ÖZCAN:"ENERJİ TASARRUFUYLA 1 AYLIK CARİ AAÇIK KAPATILABİLİR"


    ÖZCAN:
    Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle her yıl ortalama 7.5 milyar doların israf edildiğini, bu rakamın 1 aylık cari açığın tamamını kapatabildiğini söyledi.

     Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle her yıl ortalama 7.5 milyar doların israf edildiğini, bu rakamın 1 aylık cari açığın tamamını kapatabildiğini söyledi.

    Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle açıklama yapan MMO Başkanı Hakan Özcan, enerji ithalatı cari açığın yüzde 67'si kadar olan Türkiye'de her yıl ortalama 7.5 milyar dolar tutarında paranın, yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle israf edildiğini söyledi. Özcan, şöyle dedi:

    "Ortaya çıkan bu rakam, 1 aylık cari açığı tamamen kapatabildiği gibi, genel cari açığın da yaklaşık 10'a 1'ine denk geliyor. Ülkemizde kullandığımız enerjinin yabancı kaynaklı, yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağı olduğu unutulmamalıdır."

    Enerjiden tasarruf ederek sadece bireysel ve ülke ekonomisine katkı sağlamadığını, aynı zaman da hava ve çevre kirliliğinin de tasarruf oranında azalması anlamına geldiğini anımsatan Özcan, "Gelecek nesillere hem ekonomisi güçlü hem de çevre açısından yaşanabilir bir ülke bırakmak istiyorsak bir an öncel enerji konusunda gereken tüm önlemleri almalıyız" diye konuştu.

    Enerji tasarrufu ile ilgili alınacak önlemleri de sıralayan Özcan şu önerilerde bulundu:

    "Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin 'Sıcak Su Kazan Operatörü' kursuna katılarak belge almış olmaları, ateşçi/kaloriferci belgesi olmayan ehliyetsiz kişiler çalıştırılmaması gerekir. Doğalgaz sobasının filtreleri ayda bir kez temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir."

    MMO Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, kış mevsiminde oda havalandırmasının, tam açık pencerelerle kısa süre için yapılması, gece-gündüz kullanılmayan alanların ısıtılmayarak kapıların kapalı tutulması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

    "Zaman ayarlı termostat kullanılmalıdır. Termostatlar kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmelidir. Konuttan bir günden fazla ayrılınması halinde termostat kapatılmalıdır. Termostat 19-20 dereceye ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki her 1 derece, yüzde 6 daha fazla yakıt tüketimidir. Kalorifer radyatörlerinde termostatlı vana kullanılmalıdır. Kış gelmeden önce binalarda ve tesisatlarda ısı kaçağının önlenmesi için yalıtımlar kontrol edilmeli eksik olan kısımlar tamamlanmalıdır. Binanın çatı, duvar ve pencere yalıtımının tam olması halinde; çatı yalıtımında yüzde 20, dış duvar yalıtımında yüzde 15, pencere kapı yalıtımında yüzde 15, sızdırmazlık önlemleriyle yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Bu türden ısı yalıtımı inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 arttırırken, yıllık yakıt tüketimi ise yüzde 50 azalmaktadır. Radyatörlerin üzeri, önü estetik sebeplerle kapatılmamalıdır. Radyatör arkasındaki duvara folyolu levhalar konulmalıdır. Böylece, yüzde 15 oranında yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Pencere ve kapı yalıtımı, yüzde 15 oranında tasarruf demektir. Kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılmalıdır. Akışın sürekli olduğu binalarda giriş kapısı, kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmazlığına uygun olmalıdır. Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz dışarıda 15 derecenin, içeride ise 20 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir. Camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılmalıdır. Böylelikle, kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ısı yalıtımında ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlamak mümkündür. Kuru havada soğuk daha çok hissedilir. Bu nedenle, kışın odalar nemlendirilmelidir. Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Evlerinizdeki normal lambaları tasarruflu lambalarla değiştirerek 5 kat daha az enerji kullanırsınız Satın alırken daha fazla para ödeseniz de A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli aletleri tercih ederek ortalama enerji tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlayabilirsiniz. Saniyede 1 damla su akıtan musluğunuzu tamir ettirerek yılda 1 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Derin dondurucudan çözülmesi için çıkardığınız yiyecekleri buzdolabının içinde çözülmeye bıraktığınızda, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Buzdolabına sıcak yiyecekler koymak ise tam aksine enerji tüketiminizi artırır. Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin ve son çamaşırlarınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir. Saç kurutma sürenizi yüzde 10 azaltarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi dolu çalıştırınız."dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.