|   | 
  • Hakan Çitmen

    Piyasada “CORONA VİRÜSÜ” Etkisi!

    Gram Altın ve Dolar ne olur?

                Altın gerçektende güvenli liman olduğunu gösterdi. Corona virüsü, altına yaradı.

                Pazartesi açılışla birlikte ilk önce Asya piyasaları, virüsü fiyatlamaya başladı. Öyle ki; alıcılı bir borsa piyasası beklerken aşağı yönlü düşüşü seyrettik. Çin borsaları, yılbaşı dolayısı ile kapalıyken, Japon ve diğer Asya ülkeleri, olumsuz haberi fiyatladı.

                Emtialar içinde, Petrol fiyatları düştü. Bunun sebebi küresel durgunluğa sebep olabilme ihtimali. Ama altın, emtialar içinde, sağlam duruşunu bozmadı. Olası seyir, yükselişin devamı olacağı yönünde.  Elinde olanlar için biraz daha tutmakta fayda var. 1587$ ın üzerinde kalıcılık göstermesi, altına olan talebi biraz daha artırabilir.

                Amerika da her olumsuz fiyatlama ons altını primlendirecek. Risk büyüdükçe, altında tarihi rekorlar hiçte uzakta değil.

                KÜRESEL ŞİRKETLERİN SESSİZ BEKLEYİŞİ

                Büyük firmalar, polemiklere girmediler. Virüs hakkında açıklama yapmaktan özellikle kaçınıyorlar. İşlerinin devam ettiğini sorun olmadığını ifade ediyorlar. Wuhan şehrinde ortaya çıkan virüs diğer şehirlere de hızla yayıldı. 14 gün olan kuluçka süresi, çok daha hızlı etkisini gösteriyor. Çin’de 16 bölgede, yaklaşık 50 milyon insanın yaşadığı kentler karantina altına alındı. Dünyanın her ülkesinde virüsler için olası tedbirler alınmaya başladı. Şüpheli Çin vatandaşları, kontrol altında tutuluyor. Çin’den, kalkan bütün seyahatler ve turlar durduruldu.

                Bu yaşanan hadiseler, Çin mallarına olan talebi azaltacak. Küresel durgunluğu da beraberinde getirecek. Çünkü artık Çin’den gelen tüm ürünler, virüslerin taşınmasına bir rol oynuyor. Bunu bilen ülkeler, ticaretlerini bir süreliğine askıya alacaklar. Çin ekonomisi, durağanlaştığında dünya ekonomisi durağanlaşacak. Büyük ölçekli firmalar, satışlarını azaltacak. Virüs tehdidi ile ürünlerini hastalığın taşıyıcısı olarak görülmesini istemeyecekler.

                CORONA,SARS VE MERS’İN PİYASALARA ETKİSİ

                Corona virüsü, SARS ve MERS ile aynı ailedenmiş. 2003-2004 yılında ortaya çıkan SARS virüsü  de, dünyayı korku ve endişeye götürse de, sadece birkaç haftalık ciddi bir düşüş görüldü. Kayıpların ardından borsalarda ciddi bir yükseliş başladı. Benzer bir süreç 2014 yılında ortaya çıkan MERS vakasında da yaşandı. Piyasalar bu virüs, salgınına da, bu şekilde tepkisini gösterdi. Corona virüsü ile, yaşanabilecek borsadaki kayıplar için dikkatli olunmasında fayda var. Düşüşler, Dünya borsalarında % 15-25’leri bulabilir.

                Bu kadar olağanüstü bir durumda piyasa da, dikkat edileceklerin başında, Çin’in virüsle olan mücadele de ne kadar yol aldığı olacak. Eğer aşı ile bir tedavi mümkünse, panik ve olumsuz hava dalgası azalacak. Küresel bir tehdit adlısı sona erecektir. Amerikan Borsaları ve Çin’de üretimleri bulunan küresel firmaların hisseleri, bu tehditten nasibini alacağa benziyor. Çin’de karantina süresi de takip edilecek haberlerin bir başkası. Karantina altına alınan şehir artarsa, kontrol edilemez bir hal alır. Basit tedbirler bizi de kurtarmaz. Çağın vebası olarak, bir kıyım yaşanır.

                FED KARARI

                Bu hafta FED in toplantısından çıkacak faiz kararı çok önemli. Beklenti, faizlerin değişmemesi yönünde. Ama küresel durgunluk petroldeki düşüş sebebi ile Faizleri indirme kararı verilebilir. Bu kararla, Dolar endeksi güçlenmeye devam eder. Dünya da, dolar değer kazanır. Doların ve ONS Altında aynı anda yükseliş görülebilir. Bu da yerel piyasa da, Gram altın ve çeyrek altının ciddi yükseliş göstereceğinin habercisi olabilir.

                ALTINDA MUHTEMEL SEVİYELER

                Gram Altın, adım adım 318 TL, sonrasında 343 TL, Bu yılın zirvesinde de 374 TL hedeflerini göreceğiz. ONS Altında 1780$ lık rakamına ulaşılabilir. Çeyrek altında, bu rakam 515 TL seviyesi ilk ulaşacağı seviyedir. İkinci görülmesi muhtemel hedef 555 TL. Üçüncü ve zirve hedefi 610 TL hedefi bile görülebilir.

                Dolarla ilgili tahminimizi daha önce de ifade etmiştik. Swap ve Merkez bankasının hamleleri ile belli bir bant aralığında tutulsa da, 5.94 TL kuvvetli destek noktası, buranın üzerinde kapandığı her gün Doların ulaşacağı muhtemel hedefi 6.25TL dir. Buradan sonra barajın kapakları açılır. Doları frenlemek öyle kolay olmaz. Çünkü, halkın dolara hücum etmesini engelleyemezsiniz.

                “Kralların parası altın, sahibini üzmez”

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.