|   | 
  • Saksıda Çiçeğin Yerini Sebzeler Aldı


    Saksıda Çiçeğin Yerini Sebzeler Aldı
    Evlerde saksılarda çiçek yetiştirmenin yerini sebze yetiştiriciliği almaya başladı. Çiçek yerine domates, salatalık, biber, soğan, maydanoz, nane, tere ya da roka yetiştirenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

     Özellikle şehirlerde toprak görmenin neredeyse imkansız hale geldiği günümüzde insanlar, farklı arayışlara yöneliyor. Öyle ki kat bahçeli apartmanlar bile inşa edilmeye başlandı. Kat bahçeli düzenlenmeyen evlerin balkonları da son zamanlarda değişiklik gösteriyor. Eskiden daha çok çiçek türü bitkileri görmeye alışılan balkonlar artık sebze serası görünümüne büründü. 

    Apartmanda yaşarken dalından sebze yemenin keyfine varmak isteyenler, ilkbaharda işe koyuluyor. Pazardan alınan sebze türü fide ya da tohumlar saksılardaki toprakla buluşturuluyor. İnternetten ya da ziraat uzmanlarından öğrenilen teknikler uygulanarak sebzeler büyütülüyor. Balkonlarda özellikle semiz otu, maydanoz, nane, tere, roka, marul, yeşil soğan, domates, salatalık ve yeşilbiber gibi sebzeler yetiştiriliyor. Sebebi de bunların küçük bir toprak parçasında filizlenebilmesi ve bakımının kolay olması. 

    Vatandaşların balkon serası merakı, sebze fidesi satan yerlerin sayısında da artış olmasına neden oldu. Çiçek fidesi ve kavun-karpuz satılan tezgâhlarda artık domates, salatalık ve çilek fidelerini görmek mümkün. Ekilmeye hazır bahçe bostanları sektörü bile oluştu. Kayseri'de sebze fidesi satışlarının her sene bir önceki yıla göre en az yüzde 25 arttığı belirtildi. Balkon sebzeciliğinin sağlık açısından da insanları rahatlatan bir yönü var. Özellikle çalışan bireyler, evde toprakla uğraşarak iş stresini atabiliyor. 

    Evlerinin balkonunda hem çiçek hem de sebze yetiştirdiklerini söyleyen Mehmet ve Şükriye Anahtar çifti, dalından yeni kopmuş domates, biber, salatalık ve yeşil soğan yemenin büyük bir zevk olduğunu dile getirdiler. Çocukluk ve gençlik yıllarında tarlada yaptıkları sebze yetiştirme işini kent hayatında unuttuklarını belirten Anahtar çifti şunları söyledi: "İş yoğunluğu arasında toprakla ve biber, maydanoz, salatalık ya da çiçeklerin bakımıyla uğraşmak bizi rahatlatıyor. Az da olsa balkonda yetişen sebzelerden özellikle torunların yemesi bizi mutlu ediyor."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.