|   | 
  • Sedef Hastalığı Korkutucu Olmaktan Çıktı


    Sedef Hastalığı Korkutucu Olmaktan Çıktı
    Özel Avrupa Hastanesi Cildiye Uzmanı Müge Çoban, halk arasında bilindiğinin aksine sedef hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu ancak kronik bir rahatsızlık olduğu konusunda hastaların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

     Sedef hastalığının cilt hastalıları içerisinde en sık görülen hastalıklardan olduğuna dikkat çeken Müge Çoban, ?Sedef hastalığı enflamatuar cilt hastalıkları içerisinde sık görülenlerden bir tanesi. Sedef hastalığı halk arasında korkutucu olarak bilinen, tedavisi mümkün olmayan bir cilt hastalığı olarak biliniyor. Aslında sedef hastalığı kronik bir hastalık olmakla beraber, tedavisi de mümkün olan bir hastalık. Hastanın bu hastalığın kronik olduğunu bilmesi, zaman zaman tekrarlamaya müsait olduğunu bilmesi gerekiyor. Sedef hastalığının görülme sıklığı yüzde 1-3 arasında değişiyor? ifadelerini kullandı.

    ?İKİ FARKLI YAŞ GRUBUNDA DAHA SIK GÖRÜLÜR?
    Sedef hastalığını iki faklı yaş grubunda daha sık görüldüğünü belirten Çoban, ?Sık görüldüğü iki yaş grubu var. Birincisi çocukluk yaş grubu, ikincisi 45-55 arası yetişkin yaş grubu. Çocuk yaşlarda görülen daha çok kronik olan sedef, yetişkin olanlarda ise kronik olup olmadığı belirlenemeyen sedef hastalığıdır? dedi.
    Hastalığın tedavisinin hastanın yaşına, daha çok lezyon denilen hastalığın cilt üzerindeki dağılımına ve yerleşimine göre değiştiğini söyleyen Çoban, ?Krem ve pomat vererek iyileşen sedef hastalığı olduğu gibi ağızdan alınan ilaçlarla da iyileşen hastalar var? diye konuştu.
    Çoban, sedef hastalığının belirtilerini ise şöyle açıkladı:
    ?Hastadan hastaya değişkenlik göstermekle birlikte, tipik belirtileri dizlerde ve dirseklerde, kuyruk sokumu denilen bölgede gümüş renginde, kırmızı zemin üzerine yerleşmiş balık pulu şeklindeki plaklardır. Bazı hastalarda sadece saçlı deriyi tutabilir. Kimi hastada sadece tırnakta belirtileri olabilir ama hastadan hastaya da bulgular değişebilir.?

    ?YAYGIN OLAN DÖRT ÇEŞİT SEDEF VARDIR?
    Sedef hastalığının halk arasında yaygın olarak görülen dört çeşidi olduğunu belirten Çoban, ?Sedef hastalığının çeşitleri vardır. Özellikle kabuklarla seyreden klasik bir tipi vardır. Genellikle dirsek, koltuk altı, saçlı deride görülür. Bunun dışında gutat tip denilen, özellikle çocukluk çağında, iltihaplı boğaz enfeksiyonları sonucu görülen vücutta damla damla kabuklu yaralarla seyreden tipi vardır. Diğer eritrodermik denilen, tüm vücutta kırmızı bir zemin üzerinde soyulma ve kabuklanmalarla klasik sedefe benzemeyen bir tipi vardır. Bu da sedef tedavisinin yanlış yapılması sonucu alevlenen bir tiptir. Bir de püstüler denilen kırmızı sedef plaklarının üzerinde yanlış tedavi sonucu oluşan küçük iltihaplanmaların, sivilcelerin yerleşmesiyle oluşan bir tiptir. Püstüler tipin tedavisi daha uzun sürer. Özellikle hastaneye yatırılarak sıkı bir gözetim altında yapılaması gerekir? şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.