|   | 
  • Şehir içinde askeri alan kalmayacak


    Şehir içinde askeri alan kalmayacak
    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki askeri alanların şehir dışına taşınması için başlatılan çalışmayı hızlandırdı.

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 15 Temmuz sonrası şehirlerin merkezinde kalan askeri alanların şehir dışına çıkarılması için Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yapmış oldukları açıklamalar doğrultusunda detaylı bir çalışma yaptıklarını söyledi.
     
    Kayseri’de bu konuda yapılan çalışmaların tüm Türkiye’ye model olabileceğini belirten Çelik, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Hava İkmal Şehir Parkı projesiyle bu konuda yürüyen bir çalışması olduğunu ve konuyla ilgili deneyim kazandıklarını ifade etti.
     
    Çelik, “Hava İkmal Şehir Parkı projesi ile ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığımızla bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonuna yaklaştık. Dolayısıyla askeri bir tesisin şehir dışına taşınmasıyla ilgili izlenecek yol haritası konusunda mesafeler kat ettik ve deneyim sahibi olduk. Tüm askeri alanların şehir dışına taşınması ülkemiz gündemine girince Hava İkmal Projesi tüm Türkiye’ye model olacak bir çalışma haline geldi” dedi.
     
     Kayseri Model Olacak
    Kayseri’nin bu konuda en hazırlıklı il olduğunu belirten Çelik, askeri alanların şehir dışına taşınmasının gündeme gelmesiyle birlikte ilgili birimlere talimat verdiğini ve detaylı bir çalışma yaptıklarını vurguladı.
     
    Şehir merkezindeki askeri alanların tamamının envanterini çıkardıklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
     
    “Ankara’dan bir talep geldiğinde dosyamız hazır olsun ve hemen ilgili mercilere bunları sunalım istiyoruz. Şehir merkezinde 24 askeri alan tespit ettik. Bunlar; Hava İkmal, Köşk Kışla, Ana Tamir, Talas Jandarma, Esenyurt ve Sancaktepe-Boztepe bölgesindeki cephanelik alanları, Argıncık Jandarma, Havaalanı, Askerlik Şubesi, Orduevi, Sümer Lojmanları, Forum yanındaki askeri alan, eski terminal karşısındaki lojmanlar, eski hal karşısındaki lojmanlar, OSB ile Serbest Bölge altındaki sazlık alan, Gesi’deki askeri alan, Boğazköprü civarındaki askeri alanlar, Sivas Yolu üzerindeki askeri alan, Pastırmacılar Parkı yanındaki Jandarma, NATO Boru hattı, Talas Ali Dağı yanındaki askeri alan, Zincidere’deki askeri bölge ve Doğumevi yanındaki Merkez Komutanlığı. Bu alanların hangilerinin, hangi usullerle taşınacağı kararı tabii ki Milli Savunma Bakanlığımızdadır ve tabi ki hükümetimizin vereceği bir karardır. Ancak biz de Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin gerçeklerini, imar durumunu en iyi bilen bir konumda olarak gerekli çalışmaları yapacağız.”
     
     Şehir merkezindeki askeri alanların tümüyle ilgili tek tek değerlendirmelerde bulunan Çelik, askeri alanların durumuyla ilgili görüşleri ilgili kurumlara ve ilgili bakanlıklara ileteceklerini söyledi.
     
    Hangi askeri alan nereye taşınabilir, hangi amaçla değerlendirilebilir, taşınması hangi usulle yapılır gibi konularda çalışmaların tamamlandığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:
     
    “Hava İkmal Şehir Parkı projemiz zaten yürütülen bir proje. Buradaki 3,5 milyon metrekare alanın 2 milyon metrekarelik kısmının yeşil alan olarak değerlendirilmesi, belli kısmının imara açılması ve oradan elde edilecek gelirle Hava İkmal’in taşınması projesine devam ediyoruz. Hava İkmal’in karşısında bulunan 1 milyon 600 bin metrekarelik Köşk Kışla olarak bilinen bölge Erciyes Üniversitesi’nin yanı başında. Üniversite rektörümüzün hastane yapılması için buradan bir alan talebi var. Bunun dışında kalan bölümün bir kısmını yeşil alan bir kısmını da imara açılması suretiyle Köşk Kışla’yı bağlı olduğu Zincidere Komando Tugayı’na taşıyabiliriz.”
     
     Ana Tamir’in de şehir merkezinde kalan endüstriyel bir tesis olduğunu ifade eden Çelik, bu tesisin de şehir dışına çıkarılması gerektiğini, vurguladı.
     
    İncesu’daki Taksan fabrikasının bugünlerde satışta olduğunu belirten Çelik, “Büyükşehir olarak teklifimiz Ana Tamir’in İncesu OSB’ye taşınması. Bu yönde tavsiyede bulunacağız. Hatta böylece İncesu OSB savunma sanayine yönelik bir kümelenme merkezi de olabilir. Ana Tamir’in yeri de yeşil alan, sosyal donatı ve kısmen de imara açılmasıyla değerlendirilebilir. Talas Jandarma yeşil alanı çok olan bir bölge. Büyük bir çoğunluğu yeşil alan olarak kullanılabilir. Esenyurt’ta, Hava İkmalin karşısında 330 dönümlük bir yer var. Eskiden cephanelikti, şimdi ise depo maksatlı kullanılıyor. Buranın da Hava İkmal Projesiyle taşınması söz konusu. Burada da büyük bir yeşil alan çıkar. Havaalanı üst kısmındaki Sancaktepe-Boztepe Mahallelerinin içindeki 180 dönümlük cephanelik arazisi de üzerinde çalıştığımız bir yer. Taşınmasıyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Hem Kara, hem de Hava Kuvvetlerinin tesislerini istedikleri yere taşıyarak burayı kentsel dönüşüm için rezerv alan olarak” diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.