|   | 
  • Şeker Hastaları Düzenli Göz Kontrolü Yaptırmalı


    Şeker Hastaları Düzenli Göz Kontrolü Yaptırmalı
    14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, "Diyabetik retinopatisi olan hastaların başlangıçta görmelerinde bazı değişiklikler ortaya çıkabilir.

     Diyabetin süresine bağlı olarak diyabetik retinopatinin ortaya çıkma durumu ve görme kaybına gidebilecek ciddi retina problemlerinin görülme olasılığı artmaktadır." dedi.

    Özkırış, diyabetik retinopatinin genellikle her iki gözü birlikte etkilediğini ifade etti. Özkırış, "Diyabetik retinopati sonucu hasar gören kan damarları, iki yolla görme kaybına neden olmaktadır. Kolaylıkla kanayan, anormal kan damarları gelişebilir ve bunların göz içine kanaması sonucu görmede bulanıklık ortaya çıkar. Diğer bir durumda da diyabet hastalığı nedeniyle bozulan kan damarı duvarlarından kanın sıvı kısmı keskin ve merkezi görmenin gerçekleştiği makulanın (sarı nokta) merkezine sızabilir. Sızan sıvı makulada şişme ve görmede bulanıklaşmaya neden olur. Bu durum makula ödemi olarak adlandırılmaktadır." bilgilerini verdi.

    "ŞEKER HASTALIĞI GÖRME KAYBINA YOL AÇABİLİR"

    "Gerek tip I gerekse tip II diyabeti olan tüm insanlar için bu risk bulunmaktadır" diyen Prof. Dr. Abdullah Özkırış, şunları anlattı: "Bu nedenle diyabeti olan herkesin en azından yılda bir kere genişletilmiş göz bebeğinden kapsamlı bir fundus (göz dibi) muayenesi yaptırmasında fayda vardır. Bir kimse ne kadar uzun süredir diyabet hastası ise bu kişide diyabetik retinopati gelişme riski o kadar fazlalaşmaktadır. Diyabet hastalarının yaklaşık olarak yüzde 40-45'inde herhangi bir evrede diyabetik retinopati görülmektedir. Diyabetik retinopatisi olan bir hastaya doktoru tarafından hastalığın ilerlemesinden korunmak amacı ile tedavi önerilebilir. Gebelik esnasında diyabetik retinopati, diyabetli gebe için problem olabilmektedir. Görmenin korunabilmesi için tüm diyabetik gebelerin mümkün olan en kısa sürede detaylı bir göz dibi muayenesi yaptırmasında fayda vardır. Gebelik esnasında doktorunuz tarafından ilave bir takım tetkikler istenebilir."

    Prof. Dr. Abdullah Özkırış, görmenizi korumak için eğer diyabet hastasıysanız en azından yılda bir kere detaylı bir göz dibi muayenesi yaptırmasını isteyerek, "Aklınızda tutmanız gerekenler var. Bunlar, doktorunuz gözünüzde diyabetik retinopatinin herhangi bir evresini veya makula ödemini saptadığında bunu size belirtecektir. Görmenizde değişiklik olsun veya olmasın erken tanı ve zamanında tedavi görme kaybını önleyebilir. Eğer hastada diyabetik retinopati tespit edilmişse daha sık göz muayenesi gerekebilir." diye konuştu. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.