|   | 
  • Sele Meydan Okuyan Tarihi Cami Dimdik Ayakta


    Sele Meydan Okuyan Tarihi Cami Dimdik Ayakta
    Kayseri?nin İncesu İlçesin?de bulunan Ulu cami sağlam yapısıyla 350 yıldır halka hizmet veriyor.

    1670 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan cami ilçenin en büyük camisi.Caminin mihrab ve minberi tamamen taştan yapılmış. Caminin içinin dört köşesinde 4 meleğin ismi duvarlara işlenmiş. İki tarafında bulunan sadaka taşları da caminin bir başka özelliği. Bu sadaka taşlarına bırakılan paralarla ihtiyaç sahipleri ihtiyaçlarını giderir, durumu düzelince aldığı parayı sadaka taşına bırakırmış. Camideki taşların hepsi birbirlerine u harfi gibi kemerle bağlanmış, taşın iki ucuna da kurşun dökülmüş. Yıllara meydan okuyan tarihi camide 1500 kişi ibadet edebiliyor.Caminin en büyük özelliği sağlam yapısı sayesinde bir çok sel tehlikesi geçirmesine rağmen ayakta kalmayı başarmış. 

    Tarih araştırmacı yazar Hasan Tanacı caminin sadaka taşlarının yardımlaşma amaçlı kullanıldığından örnek teşkil ettiğini ve bir çok sele maruz kalmasına rağmen bu zamana kadar dimdik ayakta kalan tarihi bir yapı olduğunu söylüyor.

    ?Bu caminin diğerlerinden farkı, yan taraflarında sadaka taşlarının bulunması.Eskiden cemaat taşlara para bırakarak sadaka vermiş olurdu. Bu taşlar sayesinde paraya ihtiyacı olan vatandaşlar bu taşlarda toplanan paradan alarak ihtiyacını giderir, durumu düzelince aldığı parayı iade edermiş.Taşlar o zamanlar yardımlaşmanın bir örneğini teşkil etmiş.Cami çok sağlam bir yapıya sahip
    duvar kalınlığı oldukça fazla, külliyedeki bütün taşlar birbirlerine U harfi gibi kemerle bağlanmış, taşın iki ucuna da kurşun dökülmüş, Yani buradaki taşların hepsi birbirine bağlanmış.Cami bir çok selede mağruz kaldı. En son 1971 yılında büyük bir sel geldi, camiyi  bastı,  1 metreden fazla su birikti ama camide en ufak bir hasar oluşmadı.Şu ana kadar bir çatlak, bir çöküntü bir hasar yok şükür.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.