|   | 
  • Sık Bilgisayar Kullanımı Göz Kuruluğuna Neden Oluyor


    Sık Bilgisayar Kullanımı Göz Kuruluğuna Neden Oluyor
    Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Varol Şen, sık bilgisayar kullanımının göz kuruluğuna neden olduğunu söyledi.

     Op. Dr. Varol Şen, ?Göz kuruluğu hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 evrede incelenebilmektedir. Hafif seviyeli kuru gözde yanma, batma, kızarıklık, gözde ağırlık hissi, karıncalanma ve gözde yabancı cisim hissi gibi şikayetler meydana gelebilmektedir. Bu şikayetler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Aslında kuru göz tablosu daha çok belli bazı sitemik hastalıklarla birlikte ve menopoz sonrası ve hormonal değişikliklere bağlı olarak belli bir yaştan sonra kadınlarda daha sık görülmektedir? diye konuştu.
    ?Gözyaşının göz yüzeyine yayılmasını sağlayan göz kırpma hareketinin sıklığı, yoğun bilgisayar kullanımında azalmaktadır. Daha az göz kırpma da gözdeki buharlaşmayı artırdığı için göz kuruluğuna neden olabilmektedir? diyen Uzmanı Op. Dr. Varol Şen, ?Özellikle son yıllarda her ortamda sık kullanılan bilgisayarlar da göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Görme bozukluğuna ve fiziksel yüzeysel bozukluklara neden olabilen bu durumu azaltmak için bilgisayar başında çalışırken sık aralar verilerek gözün dinlendirilmesi sağlanmalıdır? diyerek şu uyarılarda bulundu:
    ?Gözyaşı miktarı ve yapısı birçok sistemik hastalıkla birlikte bozulabilmektedir. Özellikle romatolojik hastalıklarla birlikte çok daha sık meydana gelmekte olup buna ek olarak bazı cilt hastalıklarında, gözyaşı bezinin tümörleri, doğuştan gözyaşı bezi yokluğu ve kirpik dibi iltihabında dahi göz kuruluğu görülebilmektedir. Gözyaşı kalitesinin bozukluğu zaman zaman fark edilmeyebiliyor. Gözyaşı kalitesinin bozukluğunu erken dönemde tanımlamak ve zaman kaybetmeden tedaviye başlamak hastaları büyük ölçüde rahatlatmaktadır.
    Gözün yüzeyinde, özellikle saydam ve damarsız bir tabaka olan kornea dokusunda yaralar meydana gelebilmekte ve bu yaralar enfekte olabilmektedir. Mikrop kapma şeklinde bir süreç oluşabilir. Bunun nedeni ise gözyaşının antibakteriyel özelliğinin dolayısıyla koruyuculuğunun azalması sonucunda olabilmektedir. Gözyaşının azalması sonucu yine kurumaya bağlı oksijen temininin bozulması sonucu gözün saydam kısmında yani korneada yeni damarlanmalar oluşabilmektedir. Tüm bunların sonucunda kalıcı görme bozukluğuna ve hatta körlüğe kadar gidebilecek süreç başlayabilmektedir.
    Bilgisayar başında çalışırken her 20-30 dakikalık aralıklarla ayağa kalkıp bilgisayardan uzaklaşılması bir kaç dakika kol ve bacakların esnetilmesi, uzaktaki cisimlere veya nesnelere bakarak gözlerin uyumunun gevşetilmesi sağlanmalıdır. Sadece bilgisayar değil, televizyon karşısında da uzun zaman geçirmek ya da uzun süreli kitap okumak da göz kırpma sayısının azalmasına bağlı olarak göz kuruluğu oluşuma neden olabilmektedir. Klimalı ortamlar buna ilave olarak gözyaşı buharlaşmasını daha da artırarak ortaya çıkan şikayetlerin artışına neden olabilmektedir. Zaman kaybetmeden göz muayenesi yaptırarak göz hastalıkları ya da sistemik hastalıklar varsa değerlendirilmeli ve herhangi bir sorun tespit edildiğinde gerekli tedavi yapılmalıdır.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.