|   | 
  • Süleyman Şah Türbesi'nin sandukaları çalındı


    Süleyman  Şah  Türbesi'nin sandukaları çalındı
    Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde 'Garip Türbe' diye bilinen Süleyman Bey Türbesi'nin sandukaları çalındı, duvarları tahrip edildi.

     Tarihçi yazar Mustafa Cingil, "Süleyman Bey'in sandukasını defineciler girmiş talan etmişler, hiç ortada yok. Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederi, Yavuz Sultan Selim’in dedesi olan Süleyman Bey'e ait bu yapıya maalesef değer vermiyoruz" dedi.

    İlçede Köşker Dağı eteklerinde bulunan ve çevrede 'Garip Türbe' olarak bilinen Süleyman Bey Türbesi'nin sandukaları, yakın zamanda defineciler tarafından çalındı. 2 katlı olan ve üst katında mescit, alt katında Süleyman Bey'in cenazesi bulunan türbenin içindeki duvarlar da çeşitli yazı ve çizimlerle kirletildi. Ayrıca yapının kapı ve pencerelerinin de çalındığı belirtildi. Türbenin hem defineciler tarafından talan edilmesi hem de kirletilip tahrip edilmesi tepki çekti.

    'Fatih Sultan Mehmet'in Kayınpederi'

    Tarihçi yazar Mustafa Cingil, türbenin Dulkadiroğulları Beylerinden Süleyman Bey'e ait olduğunu belirterek, "Süleyman Bey, Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederidir. Burada söyleyeceğimiz önemli bir konu da torunu olan Gülbahar Hatun, Yavuz Sultan Selim'in öz annesidir" dedi.

    'Tarihi  Yapıya Değer  Vermiyoruz'

    Türbenin son halinin içler acısı olduğunu ifade eden Cingil, "Tarihi bir öneme sahip olan bu yapı şu anda atıl vaziyette, restorasyona ihtiyacı oldukça fazla, ulaşımı zor. Buranın yeniden ihyası için bir restorasyon çalışmasının yapılması gerekiyor. İçerisi atıl kaldığı için oldukça kötü bir durumda. Hatta Süleyman Bey'in sandukasını defineciler girmiş talan etmişler. Hiç ortada yok. Duvarlarda yazılar, her taraf çizilmiş. Kapılar, pencereler hep yok olmuş, çalınmış. Yani Fatih Sultan Mehmet’in kayınpederi, Yavuz Sultan Selim’in dedesi olan Süleyman Bey'e ait bu yapıya maalesef değer vermiyoruz" şeklinde konuştu. 

    'Türbeye  Dair Bir  İz Bulamadım'

    Türbeyi ziyaret için İstanbul'dan gelen Yunus Bolluk da,  "Türbeyi gördüğümde üzüldüm. Kendim de restoratörüm; fakat hizmet açısından burası sıfır. Namaz kılma yeri, su içme ve abdest alma yeri yok. Türbenin sandukaları yok. Burada türbeye dair bir iz bulamadım. Kuru bir kaya gördüm, şaşırdım" ifadelerini kullandı.

    'Burası İsmi  Gibi  Garip Türbe'

    Çevre sakinlerinden emekli memur Dicle Alkan ise, "Bu türbeyi biz 'Garip Türbe' olarak biliyoruz. Süleyman Bey’in mezarının burada olduğu söyleniyor. Burada geçmişte türbenin en alt kısmında sandukalar vardı. Süleyman Şah'a, gelinine ve torununa ait olduğu söyleniyordu. Beşiği ve türbenin altındaki sandukaları tahrip ettiler. Köyün türbeye uzak olmasından dolayı kapısı da yoktu. İsmi gibi gerçekten kendisi de garip bir türbe. Gelen ziyaretçiler yolun kötü olduğundan, su olmamasından ve lavabo olmamasından yakınıyor. Biz de aynı konulardan mustaribiz. Devlet bu konuya bir el atarsa, çok memnun olacağız" şeklinde konuştu.

    'Buraya Süleyman  Şah Türbesi  Diye  Geliyorlar '
    Türbeyi  Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah zannedildiğini kaydeden Alkan, "Devletimizin türbeyi tanıtıcı bir tabela koyması lazım. Tabelaları hep karıştırıyorlar. Beklemedikleri bir türbeyle karşılaşıyorlar. Burada ne sandukalar ne de Süleyman Şah'a ait olan bir türbe var. Buraya gelenler Süleyman Şah türbesi diye geliyorlar. Böyle bir şey göremeyince de şaşırıyorlar" diye konuştu.
    'Buraya  Süleyman  Şah  Türbesi  Tabelası  Konduktan Sonra  Çok  Ziyaretçi  Almaya Başladık '
    İngilizce Öğretmeni Hazar Alkan da, türbeyi 'Garip Türbe' olarak ildiklerini söyleyerek, "Burasının Süleyman Şah türbesi olduğu belirlendi. Yalnız durumu pek iç açıcı değil. Süleyman Şah'ın Dulkadiroğulları Beyliği'nden olduğu söyleniyor. Net bir bilgimiz yok. Süleyman Şah türbesi levhası konduktan sonra özellikle son 3 yıl içerisinde çok ziyaretçi almaya başladık. Gelen ziyaretçi buranın yolunu görüp çıkmayınca biz utanıyoruz" ifadelerini kullandı.
    'Zaman   İçinde  Sandukalar  Yok Olmuş '
    Türbe içinde bulunan sandukaların çalındığını belirten Alkan, "Türbenin içerisinde geçmişte sandukalar varmış.  Zaman içerisinde bu sandukalar yok olmuş. Şuan içerisinde bir şey yok. Sadece görünen boş bir bina var" dedi.
     
    'Buradaki  Eserler Zamanla  Yok  Oldu 'Türbeye yakın Pazarören Mahallesi'nde yaşayan kütüphane memurluğundan emekli Mithat Atahan ise, "Bu türbe Dulkadiroğullarından Süleyman Bey Türbesi. Burada eskiden sandukalar, beşik, eski eserler vardı. Zamanla yok oldu. Buraya bakan olmadı" dedi. 
     
     
    Yanlış  Yazılan  Tabela  Nedeniyle Türbeye Ziyaretçi  Akını

     

    Kayseri-Malatya karayolu üzerinde Süleyman Beyin türbesini gösteren tabelaya Süleyman Şah yazısı yazılınca, türbe ziyaretçi akınına uğradı. Türbe, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah zannedilerek ziyaret ediliyor.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.