|   | 
  • Tezek Dumanı Hasta Ediyor


    Tezek Dumanı Hasta Ediyor
    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Tutar, ''İlerleyici bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın oluşumunda tütün kullanımı ve evlerde kullanılar odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman en önemli risk faktörleridir'' dedi.

     Dünya KOAH Günü nedeniyle ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte, vatandaşlara KOAH testi yapıldı. Etkinlikte gazetecileri açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Nuri Tutar, Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığının (KOAH), nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Tutar, ''Bu yıl 12'ncisini düzenlediğimiz KOAH Günü ile bu hastalığın kamuoyunda bilinmesini sağlamak ve halkımızı bu hastalığa karşı bilinçlendirmek istiyoruz. Düzenlediğimiz bu etkinlikle her yıl 250-300 kişiye ağrısız bir nefes testi yapıyoruz ve KOAH hastalığı bulunup bulunmadığını belirliyoruz. Bu testlerde ortalama her yıl 30-40 KOAH hastası tespit ediyoruz ve bu vatandaşlarımızı polikliniğe yönlendiriyoruz. Bugün burada bu hastalık için her yıl yapılan aktiviteyi yapıyoruz'' diye konuştu.
    Dünya Sağlık Örgütü'nün, 2030 yılında KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngördüğünü bildiren Yrd. Doç. Dr. Nuri Tutar, ''Şimdiki verilere göre ölüm nedenleri arasında 4. sırada bulunan KOAH oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyettir. Bu hastalık çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen ne yazık ki kamuoyu tarafından yeterince tanınmamaktadır. Hastalık halk arasında müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir'' ifadelerini kullandı.
    Yrd. Doç. Dr. Nuri Tutar, Türkiye'de 40 yaş üstü erişkinlerde yaklaşık yüzde 20 oranında bu hastalığın olduğunun bilindiğini, düzenlenen etkinliklerde yapılan kontrollerde hastalığın tespit edilmesi durumunda vatandaşın polikliniklere yönlendirilerek tedavi sürecinin başlatıldığını da sözlerine ekledi.
    KOAH hastalığının tespiti için solunum testi yaptıran bir vatandaş da kendisinin KOAH hastası olduğunu, etkinliğe gelerek ölçüm yaptırdığını ifade ederek, ''Bu hastalığın ilerleyip ilerlemediğine dair sonuç almış olduk. Çok güzel bir faaliyet. Sürekli bizim ailemizde de olan bir hastalık olduğu için kendimizi kontrol altında tutarak sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürdürmek durumundayız. Bu kalıcı bir hastalık, nereye kadar gider bilemiyorum. Ağabeyimi de bu hastalıktan kaybettik. Ağabeyim de KOAH hastasıydı. Vatandaşlarımıza sigaradan ve tozlu, kirli ortamlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Temiz hava çok önemli. Kendilerine dikkat etsinler'' diye konuştu.
    Test yaptıran bir vatandaş da 1971 doğumlu olduğunu ve uzun yıllar sigara içtikten sonra 5 yıl önce sigarayı bıraktığını belirterek, ''Şimdi test yaptırdım, doktorlar sonuçların çok iyi çıktığını söyledi'' dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.