|   | 
  • Tübitak’ın Beğenmediği Proje, Dünya 3.’Sü Oldu


    Tübitak’ın Beğenmediği Proje, Dünya 3.’Sü Oldu

    Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Fatih İpek, Tunus’ta düzenlenen IFEST² Uluslararası Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Proje Olimpiyatları’nda dünya 3.’sü oldu. 

    32 ülkeden yaklaşık 1000 katılımcının 190 proje ile yarıştığı olimpiyatlarda ‘Bocopa Monnieri Bitkisini Kullan, Atıksularını Temizle’ adlı projesiyle büyük bir başarıya imza atan Fatih İpek, Bacopa bitkisinin atık sulardaki ağır metal iyonları absorbe ettiğini ve böylece arıtım amaçlı kullanılabilecek bir bitki olduğunu göstermiş oldu.

    Tunus’un Monastır kentinde bu yıl 10.’su düzenlenen IFEST² Uluslararası Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Proje Olimpiyatları’nda elde ettikleri başarıyla ilgili bilgiler veren Hidayet Aydoğan Sosyal Bilimler Lisesi Biyoloji Öğretmeni Fethi Ahmet Öner, Türkiye’de TÜBİTAK’ın bölge sergisine katılma hakkı dahi vermediği proje ile dünya çapında çok büyük bir başarıya imza attıklarını ifade ederek, “20-26 Mart tarihleri arasında öğrencimiz Fatih İpek ile birlikte Tunus’a gittik ve 32 ülkeden yaklaşık 1000 katılımcının 190 proje ile yarıştığı IFEST²’ye katıldık. Bu proje olimpiyatları, farklı kategorilerde 14-24 yaş arasındaki öğrencilerin projelerinin sergilendiği bir yarışma festivalidir. Biz de ‘Yaşam ve Biyoloji’ kategorisinde ‘Bacopa Bitkisini Kullan, Atık Sularını Temizle’ adlı proje ile katıldık ve bronz madalya kazandık. Bu proje ile daha önce TÜBİTAK Kayseri bölge sergisi için başvurmuştuk ama maalesef projemiz bölge sergisine katılma hakkı kazanamamıştı. Şimdi ise Tunus’ta dünya 3.’sü olduk. Şehrimiz ve ülkemiz adına elde ettiğimiz bu başarıdan dolayı çok mutlu ve gururluyuz” dedi.

    “YETERİNCE DESTEK GÖREMEDİK”

    Yarışmaya binbir zorlukla katıldıklarının altını çizen Biyojoli Öğretmeni Öner, maddi yardım konusunda aradıkları desteği bulamadıklarını belirterek, “Maddi destek bulmak amacıyla Kayseri’de bazı kurumlara başvurduk ancak yeterli desteği göremedik. Masraflarımızın bir kısmını okulumuz İngilizce öğretmeni İlkay Şahin’in girişimleriyle bir hayırseverimiz karşıladı. Diğer kısmını da hayırsever işadamı Abdullah Alparslan beyefendi karşıladı ve böylece bu yarışmaya katılabildik. Kendilerine katkılarından dolayı şahsım ve okulum adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.