|   | 
  • TUZ KULLANIRKEN DİKKAT EDİN!


    TUZ KULLANIRKEN DİKKAT EDİN!
    Bilimsel Kurul Üyesi Prof.Dr.Selim Kurtoğlu, halkın kaya tuzu değil, iyotlu tuz kullanması gerektiğini kaydetti.Prof.Dr.Kurtoğlu yaptığı açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel medyada yoğun olarak kaya tuzu veya Himalaya tuzlarının sağlık için...

     Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı AÇSAP 'İyot Yetersizliğinin Önlenmesi ve Tuzların İyotlanması Programı'

    Bilimsel Kurul Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, halkın kaya tuzu değil, iyotlu tuz kullanması gerektiğini kaydetti.

    Prof. Dr. Kurtoğlu yaptığı açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel medyada yoğun olarak kaya tuzu veya Himalaya tuzlarının sağlık için yararlı olduğuna dair yanıltıcı bilgilerin aktarıldığına dikkat çekti.

    Tuz kullanımı konusunda halka doğru ve bilimsel bilgilerin aktarılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kurtoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

    "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iyot eksikliği önemli bir sağlık sorunlar yumağı oluşturduğu için Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, 1995 yılından başlayarak 'İyot Yetersizliğinin Önlenmesi ve Tuzların İyotlanması Programı' başlatmış ve program başarı ile yürütülmektedir. Programa göre mutfaklarda iyotlu tuz kullanım oranının yüzde 90'nın üzerine çıkarılması hedeflenmektedir."

    -"İYOT EKSİKLİĞİ CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR"-

    İyot eksikliğinin gebelikten başlayarak, anne karnındaki bebeğe, emzirilen bebeğe, çocuklara, gençlere ve diğer yaş gruplarına sadece guatr değil, bir dizi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, "Gebelerin iyot almaması durumunda bebekte kalıcı veya geçici hipotiroidi oluşmakta ve zeka puanını düşürmektedir. Bu nedenle tanıtımlarda iyotlu tuz için 'Akıllı Tuz' adı kullanılmıştır. Özetlediğim bu bilgiler ışığında, toplumun kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi kullanılmasının daha yararlı olduğu gibi yanlış ve ticari maksatlı yönlendirilmesi konusunda yazılı ve görsel medyanın daha duyarlı davranması gerekmektedir" dedi.

    Medyanın iyotlu tuzun yararları konusunda toplumu aydınlatıcı ve eğitici programlara ağırlık vermesinin, toplumsal bir görev olarak algılanması gerektiğini belirten Kurtoğlu, "Kaya tuzu, Himalaya tuzunu konu alan programlara Çocuk ve Erişkin Endokrinoloji başkanları da konuk olarak davet edilmelidir. Ayrıca RTÜK yetkililerinin, toplumu yanıltıcı sağlık programlarının denetimi için bir bilimsel kurul oluşturması gereği ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak halkımızın medyada yer alan bilimsel olmayan önerilere karşı daha dikkatli olması ve konunun uzmanları tarafından verilen bilgilere itibar etmesi gerektiği hususunu tekrar hatırlatarak, iyotlu tuz kullanmanın sağlık için önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.