|   | 
  • Ucuz Kredi ile Altın Mı Alsam yoksa Bitcoin Mi?


    Ucuz Kredi ile Altın Mı Alsam yoksa Bitcoin Mi?

    Piyasalar hareketlenip kazanç oranı artmaya başlayınca, aklıma kötü kötü şeyler geliyor. Şeytan diyor ki; “Çek bankadan krediyi, bas Altına, bas Bitcoin’e kazandıkça kazan” Para kazanmak için bir yol ararken, piyasaların cazibesi insanın aklını başından alıyor. Kârve kazanç çok güzel ve cazip görünüyor. Ama bu işin bir riski var. Bu iş öyle hayallerdeki gibi olmuyor. Çünkü yatırım yapıyorsunuz. Yatırım ciddi bir iştir.    

                Ekonomik olarak, gidişatın olumsuz olduğu durumlarda, kıymetli maden ve döviz enstrümanlarında ciddi bir artış olduğunu biliniyor. Adı üstünde kriz budur. Böyle zamanlarda kendini korumak, işlerin kötüye gittiği durumlarda ekstra bir kazanç elde etme düşüncesi bir çıkar yol olarak görülebilir. Ama kriz bu, işlerin ne kadar daha böyle devam edeceğini kestiremeyiz. Belirsizlik hakim. Herkesin kafası karışık,düzen bozulmuş, dengeler altüst olmuş. Böyle zamanda daha akl-ı selim düşünmek gerekir.

                Borcum Yoksa yatırım yapmak için düşünebilir miyim?

                Kriz zamanlarında borcun olmaması en büyük artınız. Çünkü, krize hazırlıksız yakalanmadınız, gafil avlanmadınız. Kafanızda yakın gelecekte sıkıntı edecek bir durumunuz yok. Peki ne yapalım? Seçeneklerime bakıyorum dersiniz! Bankalar, Merkez Bankasının faiz indirimi kararından sonra, düşük faizli kredi vermeye başladılar.

                Şu anda en uygun ihtiyaç kredisi faiz oranı 0.79’dan veriliyor. Bir senaryo ile hesabımızı yapalım. “100 Bin Liralık ihtiyaç kredisini 60 ay( yani 5 yıl) vade ile çektim” diyelim. Aylı ödeme miktarı yaklaşık 2350 TL gibi bir rakam. Yani bir aylık asgari ücret nerdeyse. Altının artış oranlarına bakıyorum. Son 1 yıl içinde % 70 değer kazanmış. 250 TL olan gram altın bugün 440 TL de. Benim çektiğim kredi 100 Bin Türk Lirasıydı. Aylık bir asgari ücret ödemesi var. Oranı % 2.3 yapıyor. Her ödemeyi gerçekleştirdiğimde elimdeki kalan para, altının bu yükselişi karşısında bana kazanç sağlıyor mu? Görünen o ki sağlıyor. İsteyen hesabını kendisi yapabilir.

                Bankanın kredisini ödeyip, kalan paranın altın olarak değerlenmiş hali bana kazanç sağladı. Hemen bir not düşeyim. Ben bu riski krizi önceden fark ettiğim ve altın için dip olduğunu düşündüğüm seviyeyi iyi analiz ettiğim için bu kazancı sağladım. Bankaya olan borcumu da aksama yapmadan ödeme imkanı buldum. İlk bir yıl bu şekilde hiç sıkıntı yaşamadım. Çokta güzel oldu. Çünkü altının kazanç oranı, Bankadan aldığım kredinin faiz oranının çok üzerinde. Kazanç olmasının en önemli sebebi de bu oldu.

                Her zaman böyle olur mu? İşte belirsizlik bu soru ile başlıyor. Hatırlarsınız ki, 2018’ağustos ayında Dolar 7.20 leri gördüğünde, gram altında o güne kadar ki en yüksek değerine ulaşmıştı. 270 TL yi görmüştük. Sonrasında ne oldu* Merkez Bankası, elindeki kozları kullanıp kur’a müdahale etti, ve düşüş trendi başladı. Dip değeri bulması, yani 2018 ağustos’taki zirveden Aralık 2019’a kadar düştü. Yaklaşık 5 ay yatırımcısına orta vadede zarar ettirdi. Sonra yine yükselişe başladı tabi ki. Ama o düşüş süreci tam bir stres ayları olduğu kesin. Belki ucuzken aldığınız altın ve çektiğiniz kredi, sizi uzun vadede iyi yerlere götürecek lakin kısa vadede ödenmemiş her kredi borcu seni üzmeye yetecek, yoracak, yıpratacaktır.

                Bu sebeple, işinizle alakalı bir süreklilik ve aldığınız maaş düzeyi sizi tatmin etmiyorsa, bu risk alınmaz. Buna değmez. Bunu yapanlar var mı var. Bir hallerini düşünün! Boğazlarından acaba bir lokma ekmek bir yudum su nasıl geçiyor. Başlarını yastığa nasıl koyuyorlar kim bilir? Bunların hepsi“depresyon” sebebidir. Finansal piyasalardayatırım yapmak kolay değil. Çelik gibi bir irade sergilemek gerekir. Yatırım yapacağınız paraya ihtiyacınızın olmaması gerekir. Girdiğiniz borç, altından kalkabileceğiniz kadar olmalıdır. Yan bir gelirinizin olması da iyi olur valla.

                Ancak bu kredi işlemi ne zaman yapabilirsiniz? Yatırım konusundaki bilginiz, düzenli olarak kredinin faizinden daha çok gelir etmeye imkan sağlıyorsa bu mümkün olur.

                Bitcoin, alalım mı o zaman dersenizde?

                Ben sizin, biraz yürek yediğinizi düşünürüm. Dayanak noktası henüz belli olmayan. Döviz ve emtiadan daha fazla dalgalanan, bu yatırım ürünlerinden daha fazla bekleten ve insanın sinir, stres katsayısını artıran dijital paraya hele hele başka bir altcoine paraları basmak akıl kârı değildir. Ne yapıyorsunuz kardeşim? Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını bu kadar kolay nasıl ateşe atabiliyorsunuz? derim. Ben ateşe atmadan önce söylerim, başkaları siz ve paranız ateşte yanarken söyler.

                Peki Ne Yapmalı? Hangisi mantıklı?

                Sahip olmadığınız bir para ile risk atmayın. Finansal işler aşırı risk barındırır. Onun yerine almayı planladığınız krediyi almış gibi davranın, her ay kredi taksiti öder gibi kendinize bir fon oluşturun. Bir kasa( bir hesap) yapın yani. Ve  buraya ödeme yapın.

                Bu hesabı, risk iştahınıza göre, bilgi seviyenize göre çeşitlendirebilirsiniz. Hem risk, dağıtılmış olur. Yumurtalar ayrı sepetlere konmuş olur.

     Emanet para ile kredi ile işlem yapmak, acemiler için bir çeşit intihar yöntemidir.

    Aylık düzenli birikimlerin uzun vadede ne kadar kazanç sağladığını“Hangisi daha Kârlı? Ev almak mı? Altın almak mı?” yazımdan okuyabilirsiniz.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.