|   | 
  • Üniversite öğrencileri insansız sualtı aracı yaptı


    Üniversite öğrencileri insansız sualtı aracı yaptı
    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencileri görüntü kaydeden ve su altında ısı ve basınç ölçebilen insansız sualtı aracı tasarladı.

    Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri tamamen yerli ve milli imkanlarla su altında görüntü kaydeden ısı ve basın ölçümleri yapabilen araç geliştirdi. Üniversitenin desteğiyle geliştirilen araçla öğrenciler İstanbul'da 3'üncü Havalimanı'nda gerçekleşen Teknofest'e katıldı. Burada dereceye girip 7'nci olan öğrenciler sualtı aracını geliştirmek istiyor. Öğrenciler aracın geliştirilmesi durumunda sudaki canlıların korunması, petrol aranması ve olay yerinde incelemede kullanabileceğini söylüyor. 
    Tasarlanan araç ve Teknofest'te alınan derece hakkında bilgi veren Anıl Aras,"Yaptığımız mikro menü pisa aracında elektronik ve donanım kısmı tamamen benim sorumluluğumdaydı. Yazılımı ve donanımı tamamen yerli olarak geliştirdim. Kendi imkanlarımla ürettim. Amacımız, bildiğiniz gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada ülkesiyiz. Birçok gölümüz ve deremiz var fakat bu alanda yeterli araştırma yapılmadığını fark ettik. Row üreten şirket Türkiye'de yoktu. Bu tür cihazlar yurt dışından alınıyordu ve bu cihazlar pahalıydı. Bunu yerli olarak üretip millileştirmek ve ucuzlaştırıp halkımızın kullanımına sunmayı istedik. Şu an için biz sadece görüntü, ısı ve basınç ölçümleri yapıyoruz fakat ileride daha da geliştirip askeri yöndeki teknolojilere doğru kaymayı planlıyoruz. Milli savunma, milli güvenlik alanlarında çalışmalar yapmayı istiyoruz. Bunun dışında sivil kullanım alanlarımız da var. Sudaki canlıların korunması, petrol platformlarının araştırılması, su altı görüntüleme ve olay yeri inceleme konuları üzerinde yaptığımız araca yeni eklemeler yaparak sivil kullanım alanlarında çalışmak istiyoruz. Şu anda bunun üzerine bir tasarım geliştiriyoruz, prototipimiz dışında kendimizi yeniliyoruz. Bu ödülü millilik üzerine aldık. Aracımızın yaklaşık yüzde 70-75'i yerli ve milli olarak üretildi. Kullandığımız kontrol kartını dahi biz ürettik. Sadece kullandığımız bilgisayar yabancıydı, bunun dışında kullandığımız her şey bizim tarafımızdan üretildi. Üniversitemiz bize bu konuda çok destek oldu" dedi. 
    Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Numan Sabri Aktaş ise,"Yaptığımız bu proje insansız su altı sistemi projesi, yani insansız su altı dronu yaptık daha doğrusu. Amacımız şuydu; üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin su altı sistemleriyle ilgili eksiklerinin olduğunu düşündük ve bir fikir bulup bu konuda ilerlemeyi düşündük" diye konuştu. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.