|   | 
  • Uykuda Biberonla Süt Verilmesi Diş Çürüklerine Neden Oluyor


    Uykuda Biberonla Süt Verilmesi Diş Çürüklerine Neden Oluyor
    Bebeklere uyuduğu sırada biberonla süt ve meyve suyu yanı sıra emziklerin bal ya da reçele batırılarak verilmesi diş çürüklerini artırıyor.

     Biberon çürükleri olarak adlandırılan dişlerin çürümesine karşı anne ve babaların, bebekler uyuduğu sırada biberonla besleme yapmaması gerekiyor. 

    Erken çocukluk döneminde yaygın olarak görülen biberon çürüğü, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı, oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen ve erken yaşlarda görüldüğü için tedavisi de güç olan bir enfeksiyon hastalığıdır. 
    Biberon çürüklerinin nasıl oluştuğunu ve nasıl önleneceğini anlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi Venhar Susal Bahçecioğlu, ?Bebekler, altıncı aydan sonra ilk süt dişlerinin ağızda belirmesi ile birlikte katı beslenmeye geçerler. Ancak bu dönemde süte de ihtiyaç duydukları için, biberonla süt içerler. Bazı aileler besleyici değerini artırmak ya da çocuğun sakinleşmesini kolaylaştırmak amacı ile süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar da katarlar. Dişler çıkmaya başladıktan sonra uzun süre devam ettirilen gece beslenmesi 'biberon çürüğü' adı verilen yaygın diş çürüklerine neden olmaktadır.? dedi. 

    ?Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikmektedir? diyen Diş Hekimi Venhar Susal Bahçecioğlu, çürüklerin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: ?Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından temizlenememekte ve ağızda dişlerin üzerinde daha önceden var olan çürük yapıcı mikropların asit oluşturmasına elverişli ortam meydana gelmektedir. Bu asitler diş minesinin mineral yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, daha sonra da biberon çürüğü olarak tanımlanan sarı kahverengi renkte çürük tipinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu çürükler önce üst çenedeki kesici dişlerin ön yüzlerinde başlar, daha sonra diğer dişlere yayılır. Tüm süt dişlerinin bu tür çürükten etkilendiği olgularla ülkemizde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Sütün yanı sıra meyve sularının da biberonla verilmesi, bebeğin sakinleştirilmesi için yalancı memenin bala ya da reçele batırılması da aynı tür erken çocukluk dönemi çürüklerine neden olmaktadır.?

    Biberon çürüklerinin önlenebilmesi için yapılması gerekenler ise şöyle: "Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin vermeyin. Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içirin. İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizleyin. Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakın. Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmesi yaralı olur. Dişler üzerinde yapışıp kalan, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir. 2 -3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır."



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.