|   | 
  • Uzmanlardan 'ölümcül sis' uyarısı!


    Uzmanlardan 'ölümcül sis' uyarısı!
    Bir süredir İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, Türkiye’nin pek çok kentini sis basmış durumda. Uzmanlara göre, yaşanan sis, insan sağlığını tehdit eder boyutlara vardı.

    Solunum sistemi hastalıklarında belirgin artış olduğunu kaydeden Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Emri, 1952’de “London Fog (Londra Sisi)” faciasında İngiltere’nin başkenti Londra’da toplu ölümlerin yaşandığı uyarısında bulundu.
     
    Prof. Emri, şunları söyledi: “Bugün Türkiye’de aynı o dönemde Londra’da olduğu gibi sis hâkim. Sisin içindeki partiküller akciğer hastalığını tetikliyor. Pnömoni (zatürree) kaynaklı solunum yetmezliği hastalığı, bu dönemlerde zirve yapar... Dışarıda olanlar, sis geçene kadar özellikle sabah ve akşam saatlerinde maske takmalı. Yine sisli havalarda sabah ve akşam saatlerinde pencereleri açmamak gerekiyor. Sabah sporu yapanlar da mutlaka maske taksın.”
     
    Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur da, “Sis, hava kirliliğiyle birleşince tehlikeli olmaya başlıyor. Çünkü bu durum sülfürik, nitrik ve karbonik asitleri ortaya çıkarıyor. Bunlar vücudu tahrip ve tahriş ediyor. Kanserojen etkisi de var. 65 yaş üstündekiler, organ yetmezliği sorunu olanlar ve solunum yolu hastaları sokağa çıkmamalı” dedi.
     
    London Fog Nedir?
    1952 yılının aralık ayında Londra’nın üstünü kaplayan büyük duman bulutuna London Fog ya da Great Smog (Büyük Sis) adı verildi. 4 bin kişi sise bağlı hastalıklardan öldü.
     
    Kaynak: Lütfi Erdoğan/Habertürk




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.