|   | 
  • Veliyyüddin Oğlu HACI BULAM


    Veliyyüddin Oğlu HACI BULAM

    Mevlevi şeyhi (Kayseri, ?-1600 ?). Veliyyüddin oğlu Hacı Bulam, 1500 yılı ortalarında, Tekkeönü Mahallesi’nde, Mevlevi tarikatı şeyhidir.

    23 Haziran 1658 tarihli Şeriyye Sicili’nde adı geçmektedir: O tarihte Süleyman, Oduncu ve Harput mahalleleri halkı, şehrin kadısına gelerek “Hacı Bulam Hazretleri’nin mezar ve tekkesinin bulunduğu arazinin, devrin Yeniçeri Ağası Yusuf Beşe tarafından ev yapılmak için gasp edildiği” şikâyetinde bulunurlar. Gasp engellenir ve türbesi tamir edilir.

    1709 tarihli Şeriyye Sicili’nde, “Hacı Bulam Mahallesi”nin adı geçmektedir. 1900 başlarında Ahmed Nazif Efendi*, Tekkeönü Mahallesi (Atpazarı)’nin ortasında Camii, Eyüp Ağa Kapısı denilen yerinde tekkesi ve bunlara bağlı gelir getiren yerleri olduğu; türbesinin 1657 yılında tamir edilmiş olmasına rağmen yıkılmış, düz arsa haline geldiği belirtilmektedir. 1900 başlarında durumu araştıran Ahmed Nazif Efendi, türbenin ve çevresindeki şehid mezarlarının kaybolmakta olduğunu görür. Zamanın valisi Mehmed Nazım Paşa’ya (ö. 1926) durumu hakkında bilgi verir. Belediye’nin de yardımıyla, tamir edilerek ziyaret yeri haline gelir. Halkın Yeniçeri Ağası’nı şikâyet ettiği günlerde tekkenin yeterince faal olmadığı; başka bir Mevlevi tekkesinin etkinliği nedeniyle bakımsız kaldığı düşünülebilir. Ancak yıllık konumundaki salnamelere baktığımızda, 1900’lü yıllarda hâlâ ziyaret yeridir.

    Mevlevihanenin Tapu Kadastro Müdürlüğü Arşivi’ndeki kayıtlarda 1592 tarihinde “Mevlevihane şeyhi” olarak “Veliyyüddin bin Hacı Bulam” ismi geçmektedir.

    Ahmed Nazif Efendi “XV. Asır şeyhlerinden olup bu yüzyıl sonuna doğru öldüğünü” yazar. Bu durumda iki bilgi örtüşmekte olup ölüm tarihi 1592 yılından sonra olmalıdır. Hakkında fazla bilgimiz olmayan, bir Mevlevi şeyhi olduğunu kayıtlardan öğrendiğimiz Hacı Bulam tekkesinden bir iz kalmamıştır.

    Mustafa Işık, Kayseri Ansiklopedisi, C. 2, s. 391-392, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları


    Gül bahçesi
    Resulullah (SAV) Efendimiz şöyle buyurdular:

    * “Allahü Teâlâ bir kulu severse, onu çeşitli denemelere tâbi tutar.”
    *
    * “Müminin mümine karşı durumu, bir parçası diğer parçasını sımsıkı kenetleyip tutan binalar gibidir.”
    *
    * “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himâye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız.”
    *
    * “Kişi sevdiği ile beraberdir.”
    *
    * “Beş vakit namaz, herhangi birinizin kapısı önünden gürül gürül akan ve içinde günde beş defa yıkandığı ırmağa benzer.”
    *
    * “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”
    *
    * “Dört huy kimde bulunursa, o adam tam münafık olur. Bir kimsede bu huylardan biri bulunursa, o huydan vazgeçinceye kadar onda münafığın özelliklerinden biri var demektir. O dört huya sahip olan kimse: Kendisine bir şey emanet edilince hıyanet eder. Konuşunca yalan söyler. Bir antlaşma yapınca sözünde durmaz. Düşmanlık yapınca da aşırı gider.”



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.