|   | 
  • Yabani hayvanlar Kayseri'de tedavi edilecek


    Yabani hayvanlar Kayseri'de tedavi edilecek
    Türkiye genelinde doğa şartlarından dolayı veya insan eliyle yaralanan, hastalanan, yabani hayvanlar, Kayseri Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Hayvanat Bahçesi'ndeki veterinerlik binasında tedavileri yapılarak, doğaya bırakılacak.

     Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor Etkinlikleri A.Ş Genel Müdürü Ali Üstünel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonları yaklaşık 45 bin kişinin ziyaret ettiği ve yaklaşık 176 türden 2 bin 300 hayvanın barındığı Hayvanat Bahçesinin, yabani hayvanların doğal yaşam alanlarına uygun tasarlandığını ve sahip olduğu veterinerlik binası nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Koruma Daire Başkanlığı tarafından "Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi" olarak belirlendiğini söyledi.

    Kayseri'deki Hayvanat Bahçesi'nin "hayvan hapishanesi" konseptinde hazırlanmadığına dikkati çeken Üstünel, şunları kaydetti:

    "Barındırdığımız hayvanların doğal yaşamlarına, ekolojilerine uygun barınaklar oluşturmaya çalıştık. Hayvanat Bahçesi'nin içinde veterinerlik bölümü mevcut. laboratuvarı, ameliyathanesi, sterilizasyonu, röntgen cihazları, ilaç deposuyla son derece iddialı bir bina ve birçok üniversitenin veterinerlik fakültesinde olmayan donanıma sahibiz. Bu binayı oluşturduktan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Koruma Daire Başkanlığı yetkililerini hayvanat bahçemize davet ettik. Veterinerlik binamızı gezdirdik, imkanlarımızı anlattık. Onların yeterlilik değerlendirmeleri sonucu hayvanat bahçemiz Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi unvanını aldı. Bu şu anlama geliyor, Türkiye'nin neresinde olursa olsun bir şekilde hastalanmış, insanlardan ya da doğal yollardan zarar görmüş yabani hayvanlar hayvanat bahçemize getirilecek, burada onların rehabilitasyonuna yönelik tedavileri yapılacak, gerekiyorsa ameliyatları yapıldıktan sonra doğaya bırakılacak."

    Veterinerlik binası içindeki teknik donanımı, üniteleri oluştururken birçok referanstan, akademik kariyeri olan kuruluşlardan, şahıslardan değerlendirmeler aldıklarını ifade eden Üstünel, özellikle ERÜ Veterinerlik Fakültesi öğretim üyelerinin bu konuda kendilerine önemli katkılar sağladığını vurguladı.

    Mevcut teknik donanımın gerek duyulması halinde yabani hayvanlarda organ nakli dahi yapılabilecek düzeyde olduğuna ilişkin veteriner hekimlerden rapor aldıklarını ifade eden Üstünel, bu açıdan Türkiye'deki önemli bir açığı kapatmış olduklarını söyledi.

     

    - Maymuna cerrahi müdahale

     

    Hayvanat Bahçesi'nde "örümcek maymun" olarak bilinen iki maymun bulunduğunu ve bunların kafeste yemek yüzünden kavga ederken birinin yaralandığını ifade eden Üstünel, yaralanan hayvanının veterinerlik binasında ameliyata alındığını dile getirdi.

    Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi Müdürü ve Veteriner Hekim Hilal Akbaş, sırtından diş darbesiyle yaralanan maymuna ameliyathane ortamında uyutarak dikiş attıklarını söyledi.

    Halsiz olduğu gözlemlenen maymuna serum da taktıklarını belirten Akbaş, hayvanın bir kaç gün içerisinde sağlığına kavuşmasını beklediklerini ifade eden Akbaş, "Maymunlar zaman zaman yiyecek yüzünden kavga ediyorlar. Bu durum genelde operasyon gerektirmeyecek küçük yaralanmalarla sonuçlansa da nadiren de olsa cerrahi müdahale gerektirecek yaralanmalar olabiliyor. Bu aşamada hemen yaralanan hayvanı ameliyathaneye alarak gerekli operasyonu yapıyoruz. Örümcek maymunumuza da böyle bir işlem yaptık. Şu an sağlık durumu iyi" şeklinde konuştu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.