|   | 
  • YAŞLI ASANSÖRLER CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR


    YAŞLI ASANSÖRLER CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR
    Asansör denetimlerinin önemli sonuçlar verdiğini ve uygulamanın ciddi bakımları beraberinde getirdiğini belirten Şua Asansörleri Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Durmuş, yaşlı asansörlerinde devlet teşviki ile değiştirilmesini önerdi.

     
    İsmail Durmuş, Türkiye ve Kayseri'de 20-30 yıllık asansörler olduğunu ve bunların biran önce  değiştirilmesi gerektiğini ve devletin de bu konuda teşvik yapmasını önerdi.

    ''Asansör denetiminden sonra güzel gelişmeler oldu. Bakım oranları yükseldi. Asansör bakım kalitesi de ciddi anlamda yükseldi'' diyen Şua Asansörleri Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Durmuş, şu bilgileri verdi; '' Denetimlerin getirisi insanlarımızın hayatı için önemli bir adımdı ve başarılı da oluyor. Mesela bir asansör 2000 yılında monte edilmiş. Ama 2014' e kadar halatı değiştirilmemiş. Birçok parçanın değişimi yapılmamış. Ama asansörde düzenli olarak mecburi değiştirilmesi gereken parçalar var. Bunların değişiminin mutlaka yapılması gerekiyor. Ama yapılmamış. Dentimlerle birlikte bu eksiklik, bu ihmaller ve dikkate alınmayan önlemlerle ilgili güzel faaliyetler oldu. Denetim firmaları yetkilendirildiği günden beri asansör kullanımında çok ciddi risk olduğunu bildiğimiz halde, yapılan 100 asansörden 90'ı hatalı çıkıyor. Nedeni de şu. Bakım yapan firmalar güvenini kaybetmiş. Çünkü bakım yapan firma, daha önce apartman yöneticisi yada ilgili kişiye asansördeki parçaların değişimi ile ilgili sıkıntılar yaşatmış. Bu noktada güven kalmamıştı. Ama şuan TSE deyince, devlet tarafından asansörlerle ilgili eksiklikler çıkıca bu denetimlere inanıyor ve bu güvenle birlikte değişim yapıyor.''

    Bakım Yapacak Firmayı Sorgulayın

    İsmail Durmuş, apartman yöneticilerine bakım yapacak firmalarla ilgili bazı hususları sorgulamasını istedi. Firmanın ticari bilgileri ile ilgili bazı belgeleri istemeleri gerektiğini anlatan Durmuş, ''Yöneticilerin bakım ile ilgili anlaşma yapacakları şirketle ilgili dikkat edeceği noktalar var. Bir firmaya bakım yaptıracaksa; ticaret odası üyeliğini, CE, ISO, TSE belgelerini, hizmet yeterlilik belgesini, marka tescil belgesini sorgulamalı. Belgelerin onaylı olup olmadığını dikkate alması gerekiyor 

    Asansörlerin Kullanımı İle İlgili Yaş Sınırı Konulmalı

    İsmail Durmuş, 20 yaşmı doldurmuş araçlann, trafikte tehlike oluşturmaması ve bazı neden¬lerden dolayı trafikten çekilmesiyle ilgili uygu¬lamaların yapıldığını hatırlattı. Bu uygulama¬larda devletin teşvik verdiğini anlatan Durmuş, benzer uygulamanın asansörde de yapılması¬nın yararlı olacağına işaret etti. Durmuş, şunlan söyledi; ?Yaşlı asansörlerin yenilenmesi birçok kaza riskini ortadan kaldırır ve üzücü olayların yaşanmasını engeller. Türkiye?de 1972?de asan¬sörler konuldu. 1980?li yıllarda var. O tarihteki asansörlerin değişmesi gerekiyor. Bakanlığımı¬zın bu konuda bazı yaptınm ve bunun yanında değişimler için teşvikler uygulaması gerekiyor. İnsan hayatımız için bu çok önemlidir. Nasıl ki insanlar yaşlanıyor ve yaş ilerledikçe birçok yeteneğini kaybedebiliyor. Asansörde kullanı¬lan motorda ilk günkü gibi 15 yıl sonrasında da aynı performansı ve verimi alamazsınız. Metal yorgunluğu oluyor. Bu nedenle yaşlı olan, yor¬gun asansörler değişmesi gerekir. Bununla ilgili bakanlık 15 yada 20 yıl sınırı tutabilir.?
    bin metre karelik alanda yapılan yatırımla 70 çalışanımız asansörle ilgili kabin, süspansiyon, otomatik kapı kullanılan parçaları üreteceğiz. Yaklaşık asansörün yüzde 60?lık bölümünü biz üreteceğiz. Yeni makine parkuru kuruluyor. 500 bin liralık yeni yatırımımız ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.? 

    Asansör Malzemelerinin Yüzde 60'ını Şua Üretecek

    Şua Asansörleri Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Durmuş, asansör üretimi için önemli bir yatırım yaptıklarını ve fabrikada asansör malzemelerinin yüzde 60'ını üreteceklerini söyledi. Durmuş, kurulan fabrika ile ilgili şu bilgileri verdi; '' Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'nde önemli bir yatırım yaptık. Sanayi bölgesinde 2 bin metre karelik alanda yapılan yatırımla 70 çalışanımız asansörle ilgili kabin, süspansiyon,otomotik kapı kullanılan parçaları üreteceğiz. Yaklaşık asansörün yüzde 60'lık bölümünü biz üreteceğiz. Yeni makine parkuru kuruluyor. 500 bin liralık yeni yatırımımız ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.'' dedi.






    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.