|   | 
  • Yeni yılda asgari ücret oranında zam gelecek!


    Yeni yılda asgari ücret oranında zam gelecek!
    Yeni yılda asgari ücretin artmasıyla beraber hizmet borçlanmalarının maliyeti de aynı oranda artacak. Bu çerçevede bir değerlendirme yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, asgari ücretle birlikte borçlanma maliyetlerinin de artacağını söyledi.

    Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan askerlik, doğum, ve yurt dışı borçlanması gibi hizmet borçlanma primleri, asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen ve kişilerin tercih ettikleri kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor. Ancak, yeni yılda asgari ücretin artmasıyla birlikte, bu borçlanma maliyetlerinin de aynı oranda artması bekleniyor.
     
    Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bu konuda yaptığı değerlendirmede, hizmet borçlanması kapsamında askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmalarının maliyetlerinin asgari ücret artışına paralel olarak artacağını belirtti. Karakaş, bugünkü şartlarda bir günlük askerlik ve doğum borçlanması maliyetinin en az günlük 144 lira olduğunu ifade etti. Ancak, daha yüksek emeklilik maaşı isteyenlerin bu miktarı tercihlerine göre 144 lira ile 1073 lira arasında belirleyebileceklerini aktardı.
     
    Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanların askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıç tarihini öne çekebileceğini belirten Karakaş, bu durumun genellikle daha erken emeklilik imkanı sağladığını vurguladı. Karakaş, ayrıca doğum borçlanması için de benzer bir durumun geçerli olduğunu ve doğum sonrası ücretsiz izin kullanan kadınların bu süreleri borçlanabileceklerini açıkladı.
     
    Karakaş, yurtdışı borçlanmasının askerlik ve doğum borçlanmalarına göre daha yüksek olduğunu ifade etti. Bir günlük yurtdışı borçlanması maliyetinin 201 lira olduğunu belirten Karakaş, gurbetçi vatandaşların yeni yılda ödeyecekleri ücretlerin asgari ücret artışına paralel olarak artacağını sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.