|   | 
  • 21. Yüzyılda Türkçe Nereye Gidiyor


    21. Yüzyılda Türkçe Nereye Gidiyor
    Türk Dil Kurumu (TDK) eski başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, "İngilizce bazı dilleri yutacak mı? Evet, belki yutacak ama Fransızca'yı, Almanca'yı, Türkçe'yi, İtalyanca'yı yutamayacak. Bu diller, daha zengin bir şekilde var olacak" dedi.

     Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden emekli Prof. Dr. Ercilasun, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesince Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen "21. Yüzyılda Türkçe Nereye Gidiyor" adlı konferansta yaptığı konuşmada, Türkçe'nin geleceğiyle ilgili bir endişe taşımadığını belirtti.

    Türkçe'nin kendi içinde bazı sorunları olduğunu ifade eden Ercilasun, şunları kaydetti:

    "Türkçe şu anda Türkiye'de tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar yaygın bir şekilde sözlü yayın vasıtalarında, radyolarda, televizyonlarda ve milyonlarca tiraja ulaşan gazetelerde kullanılmaktadır. Tarihin hiçbir döneminde bu şekilde kullanılmamıştır. Bu, teknolojinin getirdiği bir imkandır. Türkçe bugün gürül gürül gazetelerde, dergilerde kullanılmaktadır ve Türkçe için bir tehlike söz konusu değildir."

    "Yabancı dillerin dilimize girmesi sorundur ama ciddi bir sorun değildir" diyen Ercilasun, şunları söyledi:

    "Her dile başka dilden yabancı kelimeler girer. Dilimizdeki kelimelerin kökeni aynı zamanda bizim milletimizin tarihini de yansıtıyor. Rusça'da o kadar çok Almanca ve İngilizce kelime var ki Ruslar için bu, bir problem değil. İngilizce de dünyada yabancı kökenli kelimeyi en çok kullanan bir dil ama İngilizler bunu sorun etmiyor. Biz ise sorun ediyoruz. İngilizce, bazı dilleri yutacak mı? Evet, belki yutacak ama Fransızca'yı Almanca'yı, Türkçe'yi, İtalyanca'yı yutamayacak. Bu diller, daha zengin bir şekilde var olacak."

    Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ ise Türkçe'nin nereye gittiğiyle ilgili sorular sorulduğuna işaret ederek, "Türklük nereye giderse Türkçe de oraya gider" dedi.

    Gökdağ, "Dilimizi, güzel Türkçemizi koruyalım" ifadesini kullandı. 

    RÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, konferansın sonunda Ercilasun ve Gökdağ'a plaket verdi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.