|   | 
  • Sabahattin Sürmen

    Kayseri'nin 2025'i, Karagümrük'ten Yangına 1 Puan Desteği!

    Son sözü ilk başta söyleyeyim: Bu maç sonunda aldığı 1 puanla Kayseri rahatlayıp 2025’e selam çaktı.
     
    Karagümrük ise zorlu Trabzonspor ve Galatasaray maçları öncesi bir puana sevindi.
     
    İki takım da kazanmak için çok gayret etti. Ancak futbol bir hatalar ve strateji oyunu olduğunu bir kez daha gösterdi.
     
    Maçın hakkı beraberlikti. İstatistikler de bunu teyit ediyor: Topla oynama 49/51, toplam şut 12/13, isabetli şut 5/5, pas 400/404, pas isabeti %80/80. İstatistiklere göre maçın hakkı 1 Puan!
     
    70 numaralı iki oyuncu, Aylton ve Markao, sonuca son noktayı koydu.
     
     
    Maç Golle Başladı
     
    Kayserispor’un golüyle başlayan maçı her iki taraf da kazanmak için özellikle ikinci yarıda büyük gayret gösterdi.
     
    Kaleci Bilal’in klasik haline getirdiği ileri uzun şutuna sağ kanatta harika yükselen eski açık, yeni bek Gökhan, kafayla topu Karagümrük yayının önüne indirdi. Mane kalecinin müdahalesine rağmen filelere gönderdi.
     
    Mane kadar, ne kadar yükseldiğini hesaplayamadığım Gökhan’ın harika yükselişinin, nefis kafa pasının goldeki katkısı çok büyüktü.
     
    Bu gol,gol yağmurun da habercisiydi. Bu yağışa ikinci yarı Mayıs yağmurları da eşlik etti.
     
    Kolovetsios ve Arif’in bu sezon oynadıkları maçlarda bir türlü tam uyum sağlayamadığını düşünüyorum. Sağdan ve soldan gelen ortalarda ve yüksek hava toplarında rakipler çok büyük avantaj yakalıyor. Tabii tribünlerin de yüreği ağzına geliyor.
     
    Onların sorumlu olduğu noktalarda rakip topa her dokunduğunda sıkıntı kapıyı çalıyor demektir. Kayserispor’da bu çok sık oluyor. Burak Yılmaz buna bir çare bulsa iyi olur.  
     
    Ramazan sol bekte Gökhan da sağ bekte çok fazla sırıtmıyor. Ancak ikisi de ileri bölge kökenli olduğu için sürekli ileri çıkıyor. Fakat geri dönüşlerde organizasyon bozuklukları yaşıyorlar. Bu da kritik boşluklar oluşturuyor.
     
    Cardoso ve Mane, geriye gelip topu ve oyunu ileri taşımaya çalıştı. Nazon ve Aylton da orta sahaya kadar gelerek Karagümrük defansını öne çekerek arkasına top atacak alan oluşturmayı denedi. Kısmen başarılı oldular ama sonuç oluşturamadılar.
     
    Cardoso’nun sürekli kaleyi şutlarıyla yoklaması rakip kalecilerin uykusunu kaçırıyor.
     
    Bu denemeler iyi, ama ceza sahasına yakın yerlerden vuruşlarını tercih etmeli. Daha uzak mesafelerden deneme fantezileri hem kaleciler için inandırıcı olmuyor hem de takımına pozisyon kaybettiriyor.
     
    Kayserispor orta sahada etkili oyun kurmakta zorlanıyor. Ya geriden atılan verimsiz toplarla ya da kanatlardan taşımak suretiyle yaptıkları ortalarla sonuca ulaşmaya çalışıyor.
     
    Aut atışlarını sürekli Bilal- Arif- sağ ve sol bekle paslaşıp en sıkışık durumda ileri atması da bu verimsizliği çoğunlukla artırıyor. Tabii ki tribünlerin de tansiyonunu yükseltiyor.
     
    Shukurov çalışkan, çok koşan bir oyuncu. Ancak daha verimli olmalı, skoru değiştirmede daha etkili dokunuşlar sağlamalıdır. Çalışkanlığına gole katkı eklemelidir.
     
    Kartal Kayra ise Kara Kartal kumaşı taşıdığını hissettirmeli ve izleyenlere de hissettirmelidir. Bu takımın beyin oyuncularından biri olduğunu daha net ortaya koymalı. Son maçlarda olduğu gibi bu sefer de çok savruk ve isteksiz gibi gördüm.
     
    Kartal Kayra’ı izleyenler Beşiktaş dokusu ve dokunuşuyla birlikte kartal pençesini de görse iyi olmaz mı?
     
    Aylton; güçlü, atak, son vuruşlarda etkili bir oyuncu. Geniş alanda hızlı top sürebiliyor. Nazon ve Bahoken ile daha iyi uyum sağlasa sonuç çok daha farklı olacak.
     
    Nazon; Aylton, Mane, Cardoso ve orta sahayı daha iyi okuyabilmeli, sahip olduğu gücü daha verimli kullanırken son dokunuşlarını da artık  filelerle daha kolay buluşturmalıdır.
     
    Özellikle genç oyuncular Arif ve Eray’ın daha sakin, dikkatli, bakarak ve düşünerek oynamalarının kendilerine ve takımlarına çok daha büyük faydalar sağlayacağını düşünüyorum.
     
    Birer profesyonel olduklarının ve Süper Lig’de oynadıklarının farkına varmaları gerekir.
     
    Arif çok fazla ve kolay kart görüyor. Eray, Feghouli’nin gördüğü kırmızı kart öncesi, tepik yediği pozisyonda yaptığı hareketle kart bile görmediğine dua etmelidir.
     
    Hocası O’nu oyuna alıyorsa 11 kişiden biri olduğunu iliklerine kadar hissederek özgüvenle oyuna katkı vermelidir. Seyirci onlardan çok şey bekliyor.
     
     
    İkinci Yarı Yağmur Etkisi
     
    Kayserispor, ilk yarı ve ikinci yarı farklı stratejiile oynadı. İlk yarı golden sonra oyunu kendi sahasında kabul edip orta sahaya rakibini sıkıştırdı. İkinci yarı ise açık futbolu tercih etti.
     
    İlk yarı yediği golün şokunu üstünden atmada zorluk yaşayan Karagümrük’ün hafta içi kupa maçının yorgunluğunu tam gideremediği de belli oluyordu.
     
    Kayseri’nin açık futbol tercihi üstüne gelmek zorunda olan rakibine Emre Mor’un kritik nokta atışlarıyla 2 gol fırsatı verdi.
     
    Karagümrük ikinci yarıda rakibinin üzerine gitme zorunluluğu ve rakibinin açık oyun tercihiyle orta sahaya sıkışan oyunu kanatlara yaymaya başladı. Böylece Kule Adam Markao’ya top taşıma işinde daha başarılı oldu.
     
    Sağdan Sangare soldan Mendez’in Markao’yu topla buluşturma hedefi Emre Mor katkısı ile gole dönüştü.
     
    Bir şey dikkat çekiyor: Emre ve Nazım Fenerbahçe, Feghouli’ninde Galatasaray kültürüne sahip oldukları çok belli. Ama üçünün de yedek başlamasının sebeplerini Tolunay Kafkas biliyordur her halde.
     
    Emre Mor’un ikinci yarı sahne almasıyla orta sahayı daha hızlı geçen Karagümrük aradığı golleri çok kısa sürede buldu.
     
    Emre Mor’un fantastik ve estetik top sürüşünü, çalımlarını ve can alıcı paslarınıKayserispor engelleyemeyince sonuç kısa sürede değişti.
     
    Sağdan gelen ortaya arka direkte önce Feghouli, ardından soldan gelen ortaya kale alanında Markao dokunarak Bilal’in çaresiz bakışları arasında topu filelerle buluşturdu.
     
    Yediği gol pozisyonundan kopya çeken Kayserispor'da önce Ramazan’ın soldan ortasında arka direkte topu filelere gönderemeyen Aylton, Cardoso’nun sağdan arka direğe milimetrik ortasına usta işi dokunuşla Karagümrük kalecisini çaresiz bıraktı.
     
    Bu iki pozisyonda Kayserispor açısından iyi olan neydi biliyor musunuz?
     
    Golü yedikten hemen sonra moralini bozmadan bastırıp skoru değiştirebilmesidir. Oyuna denge getirdi. Bunu başarabileceğini kendisine ve izleyenlere gösterdi, ispatladı. Bu güzel bir hareket, olumlu bir kazanımdır.
     
    Aylton’un sağ taraftan Karagümrük defansını peşine takıp getirdiği pozisyonda boş kaleye bakan Cardoso ya da dönen topa vuran Nazon rakiplerine nişanlamasa galibiyet golünü atmış olacaktı.
     
    Uzatma dakikalarında Carole’ün ortasında Arif, ceza sahasında topa kafayı daha iyi vurabilseydi top direğin hemen üstünden auta gitmek yerine filelerle buluşacaktı. Maç sonucunda herkes Arif’i ve 3 puanı konuşacaktı. Başlıklardan biri belki de ‘Arif olan anlar’ olacaktı.
     
    Levent - Salih Dursun değişimi ile Feghouli’nin sorumsuz ve acımasız hareketiyle oyuncu sayısında denge değişti. VAR’daki Portekizli hakemin uyarısıyla kırmızı kartla 10 kişi kalan Karagümrük’te Tolunay Kafkas beraberliğe razıyım sinyalini verdi.
     
    Fakat Burak Yılmaz ‘Futbolcularım, ilk hedef Karagümrük Kalesi ileri” diye bağırıyor, onları coşturmaya çalışıyordu.
     
    Kayserispor’u ateşleyen, alınan puanda çok büyük katkısı olan, takımına yağmur gibi destek yağdıran 12. Adamda galibiyet golü istiyordu. Fakat sonucu değiştiren başka gol olmayınca taraflar beraberliğe ve birer puana ‘bereket versin’ dedi.
     
    Kayserispor bu puanla bana göre 2025 planlarını daha rahat yapmanın fırsatını net biçimde eline geçirdi.
     
    Karagümrük ise Kupada Trabzonspor, Süper Lig’de Galatasaray ile oynayacağı maçlar öncesinde çok daha fazla zarar görmeden aldığı 1 puana sevindi.
     
    Ortasında kaldığı yangını söndürmek için ateşe,Kayseri’nin sağanak yağmurundan ‘Mor’ desteğiyle doldurduğu 1 kova suyu dökmüş oldu.
     
    Kayserispor, Fenerbahçe maçına çok daha rahat çıkacak. İki ayağı bir papuca girmemiş olacak. Gerçek gücünü ortaya koyma fırsatı bulacak.
     
    Her iki takım da iyi mücadele etti, izleyenler keyif aldı. 38 TL bilet parasının çok üstü bir maç seyretti.

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.