|   | 
  • Dil Üzerinde Bilinçli Bilgi Kirliliği Oluşturuluyor


    Dil Üzerinde Bilinçli Bilgi Kirliliği Oluşturuluyor
    Kayseri?de bir konferansa katılan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dekanı Prof. Dr.Muhammed Fatih Andı, toplumu oluşturan önemli unsurlardan birinin dil olduğunu belirterek, ''Ancak son yüzyıllarda dil üzerinde bilinçli şekilde bilgi kirliliği oluşturuluyor'' dedi.

    Prof. Dr. M. Fatih Andı, Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği ile Başbakanlık Yurt Dışı Türk ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından KCETAŞ (Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş.) Salonunda düzenlenen, 'Uluslararası Öğrenci Akademisi'ne konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta Prof. Dr. M. Fatih Andı, 'Sanat- İnsan-Toplum' konusunda bilgi aktardı.
    Toplumu oluşturan önemli unsurlardan birinin dil olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Andı, ''Batı medeniyeti, bir milleti millet yapan alanlarda çalışmalar yapıyor. Özellikle, bu çalışmalar 19. yüzyıldan sonra artmıştır. Batı dünyasında, Doğu medeniyeti ile ilgili çalışma yürüten oryantalistler, Türkçe?nin ve diğer doğu dillerinin arındırılması konusunda da çok fazla önerilerde bulunuyorlar. Oryantalistler, Araplara gidip, Kur?an Arapçasının, Arapların asli Arapçasını bozduğunu iddia ediyor. İran?a da gidip 'Senin Farsçanı Arapların dini kavramları bozuyor' diyor. Ayrıca, bazı konuları öne çıkarıp bazılarını da unutturarak, adeta 'Sen busun' diyorlar.Biz de İngiliz, Alman veya Amerikalı 'Sen busun' dedi diye hemen kabul ediyoruz. Toplumları, kavram ve terimler üzerinden bir ayrışmaya götürmeye çalışıyorlar. Bu nedenle son yıllarda çokça lügat çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalar da toplumda ayrışmaya neden olmuştur. Bir Alman, İngiliz veya İtalyan kültüründe dilde arınma çalışması göremezsiniz. Batı, kendi medeniyetinin kavrayıcı ve bütüncül olarak yorumlarken, Doğu medeniyetini bölerek itibarsızlaştırmak istemektedir'' diye konuştu.
    İnsanın dilin kendisi ile düşünüp dünya görüşü oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Andı, geleceğin köklerde olduğunu vurguladı.
    Konferans daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.