|   | 
  • EŞİNİN BÖBREĞİ İLE HAYAT BULDU


    EŞİNİN BÖBREĞİ İLE HAYAT BULDU
    Kayseri'de böbrek hastası Çağatay Koçak, 15 yıllık hayat arkadaşından aldığı böbrekle hayata yeniden tutundu.

     Kayseri'de böbrek hastası Çağatay Koçak, 15 yıllık hayat arkadaşından aldığı böbrekle hayata yeniden tutundu. Kocası hastayken aynı acıları birlikte çektiklerini anlatan Meral Koçak, "Hayatı birlikte paylamak için yola çıktık. Bu nedenle tereddüt etmeden böbreğimi bağışladım." dedi.

    Diyaliz hastalarının tek umudu olan böbrek bağışı, ne yazık ki Türkiye'de yeterli düzeyde değil. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 19 binin üzerinde hasta, nakil sırası beklerken Kayseri'den örnek bir nakilhaberi geldi. 2 çocuk annesi Meral Koçak, 15 yıldır aynı yastığa baş koyduğu diyaliz hastası eşine böbreğini bağışladı. 6 yıl önce ayak ve vücudunda şişlik şikayetiyle hastaneye giden TIR şoförü ÇağatayKoçak'a böbreklerinin iflas ettiği ve diyalize bağlanması gerektiği söylendi. 5 yıl boyunca günde 4 defa karın diyalizine bağlanan Koçak, hayat arkadaşının böbreğiyle hayata yeniden tutundu. Nakil, İstanbulMemorial Hastanesi'nde Prof. Münci Kalayoğlu, Doç. Burak Koçak ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Başarılı geçen ameliyat sonrası Koçak çifti taburcu edildi. Kayseri'ye dönen çift, çocukları Sabri ve Aleyna ile yeni bir hayata adım attı.

    Eşine böbrek hastalığı teşhisi konulduğu andan itibaren böbreğini vermek istediğini belirten MeralKoçak, çocuklar küçük olduğu için kocasının buna ilk zamanlar razı olmadığını söyledi. Hastalığı eşiyle birlikte çektiklerini anlatan Meral Koçak, "Duygusal anlamda çok güzel bir duygu yaşadım. Eşimin sağlığına kavuşması ve çocuklarımın mutluluğu her şeye değer." dedi.

    Organ bağışının söylenenlerin aksine korkulacak bir durum olmadığını vurgulayan Koçak, yakını olduğu halde bağış yapmaktan korkanların kendisini üzüldüğünü aktardı. Koçak, "Ameliyattan bir gün sonra taburcu oldum ve hayatıma öncesinde olduğu gibi sağlıklı bir şekilde devam ediyorum. Böbreğimin eksikliğini hissetmiyorum bile" şeklinde konuştu.

    Nakil sürecinde kendilerine yardımcı olan derneğe ve doktorlara teşekkür eden Çağatay Koçak da, nakil sonrası adeta yeniden doğduğunu söyledi. Aile olarak zor bir süreç geçirdiklerini belirten Koçak, "Sağlığıma kavuştuğum için çok sevinçliyim. Eşimin fedakarlığı ailemizdeki mutluluğu daha da arttırdı." diye konuştu.

    Babaları hastayken kendilerini derse veremediklerini anlatan çocuklar Sabri ve Aleyna da, "Annemize çok teşekkür ediyoruz." şeklinde duygularını dile getirdi.

    Kayseri Organ Nakli ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Oğuz iseTürkiye'de 70 bin civarında insanın diyaliz hastası olduğunu belirtti. İnsanların çeşitli nedenlerle bağış yapmaktan kaçındığını kaydeden Oğuz, organ bağışında korkulacak bir durumun olmadığını ifade etti. Kendisi de böbrek hastası olan Oğuz, "Bağış sayısının arttırılması için herkes çalışmalı. Bugün bize, yarın başkasına olabilir." uyarısında bulundu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.