|   | 
  • İCRADA PARA HAREKETLERİNİN BANKALAR ÜZERİNDEN YAPILMASI


    İCRADA PARA HAREKETLERİNİN BANKALAR ÜZERİNDEN YAPILMASI
    Anadolu Hukuk Derneği Başkanı Halil İbrahim Akkaş, icra müdürlüklerindeki para hareketlerinin bankalar üzerinden yapılması uygulamasıyla ilgili olarak, "Gerekli altyapı ve eğitim çalışması yapılması için uygulamanın bir süre ertelenmesini talep ediyoruz" dedi.

    Akkaş, yaptığı yazılı açıklamada, 2 Temmuz 2012 tarihli 3. Yargı Paketi çerçevesinde İcra ve İflas Kanunu'ndaki bazı değişikliklerle ilgili hükümler arasında yer alan, icra müdürlüklerindeki para hareketlerinin bankalar üzerinden yapılması uygulamasına 5 Ocak'ta başlandığını anımsattı.

    Yargının hızlandırılması amacıyla son yıllarda yargı paketleri adı altında köklü yasal değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerin hayata geçirilmesi sırasında uygulamada bazı düzenlemelere gidildiğini vurgulayan Akkaş, şunları kaydetti:

    "Yapılan düzenlemeler kapsamında 5 Ocak 2013 tarihinden itibaren icra müdürlüklerindeki tüm para hareketlerinin bankalar üzerinden yapılması sistemine geçilmiştir. Adalet Bakanlığı, bundan önceki birçok düzenlemede olduğu gibi bu uygulamada da alelacele davranmış, uygulayıcıların fikir ve önerilerini yeterince dikkate almamış, gerekli altyapıyı oluşturmamış, uygulayıcı icra personeline gerekli ve yeterli teorik ve pratik eğitim ve bilgilendirmeyi yapmamış ve 'kervan yolda düzülür' mantığı ile hareket etmiştir. 7 Ocak'tan itibaren Türkiye'de icra müdürlüklerinde neredeyse hiçbir işlem sağlıklı şekilde yürütülmemekte, yaşanan karmaşada avukatlar ve vatandaşlar mağdur edilmekte, yeterli eğitim ve bilgilendirme yapılmayan icra personeli ise nasıl işlem yapacağını bilmediği için sürekli talepleri ertelemektedir."

    Gerekli altyapı oluşturulmadığı için daha önce 5-10 dakikada yapılan bir işlemin saatlerce sürdüğünü, 3 liralık harç yatırma işlemi için bile avukatlar ve vatandaşların adliyelerle bankalar arasında mekik dokuduğunu öne süren Akkaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

    "Yapılan köklü değişikliklerin uygulamaya geçilmesinde her zaman bazı sıkıntılar olabilir ancak son değişiklikle birlikte yaşananlar tam bir karmaşa şeklini almış, yargının hızlandırılması bir tarafa yargının icra ayağı çalışamaz hale gelmiştir. İcra müdürlüklerinde tüm tahsilat ve ödemelerin bankalar üzerinden yapılması uygulamasında yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması için tedbir alınmalı. Gerekli altyapı ve eğitim çalışması yapılması için uygulamanın bir süre ertelenmesini talep ediyoruz."dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.