|   | 
  • Kalın Bağırsak Kanserine Karşı Önlemler


    Kalın Bağırsak Kanserine Karşı Önlemler
    Kolon (kalın bağırsak) kanseri gelişmiş batı ülkelerinde tüm kanserler arasında görülme sıklığı açısından 3. sırada yer alıyor.

     Kolon kanseri sinsice ilerleyip belirti vermediği için genellikle geç evrelerde tespit edilmektedir. Halbuki kolon kanseri tarama testleri ile önlenebilen, tedavi edilebilen bir hastalıktır.

    Kalın bağırsak kanseri uzun süre sessiz ilerlediği için erken tanının önemine değinen Acıbadem Kayser Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr.Mevlüt Başkol,  "Bir kolon hücresi kontrol dışı olarak anormal çoğalırsa bağırsak iç yüzeyinde polip denen küçük kabarıkları oluşturur. Kolon kanserleri polip adı verilen bu küçük kabartılardan gelişmektedir. Kansere dönüşmeden önceki dönemde bu polipler herhangi bir bulgu vermez ve rahatsızlığa yol açmaz. Polipler yavaş büyür ve erken dönemde çıkarıldıklarında kansere dönüşme olasılıkları önlenebilir. Bu nedenlerle polip taraması kolon kanserinden ölümlerin önlenmesi için gereklidir" dedi.

    Başkol, şöyle devam etti:

    "Tarama, erken tanı yöntemleri parmakla muayene, gaitada gizli kan araştırması, sigmoidoskopi ve kolonoskopidir. Bütün bu yöntemlerin var olmasına karşın kolon kanseri olgularının sayısında azalma olmamasının nedenleri arasında hastaların tarama amaçlı araştırma yöntemlerinden hoşlanmaması ve kaçması yer almaktadır. Kalın bağırsak kanserinin en önemli belirtisi dışkıyla birlikte kan gelmesi, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, kabızlık, dışkılayıp rahatlayamamadır. Özellikle 40 yaşından sonra kişilerin bu belirtiler başlamadan önce düzenli kontrolden geçmeleri erken teşhis için çok önemlidir. Kolon kanseri çoğunlukla poliplerin büyüyerek kansere dönüşmesi ile oluşur. Bu nedenle yapılan taramada polipleri henüz kansere dönüşmeden tespit edip, ortadan kaldırmak ya da polipler kansere dönüşmüşse  erken evresinde yakalayıp cerrahi yöntemle almak amaçlanmaktadır."

    40 yaşından sonra yapılan kolonoskopi'nin en önemli tarama testi olduğunun altını çizen Başkol, "Kolonoskopi, bağırsağın iç yüzeyini kaplayan tabakanın incelenerek, bu dokuda beklenmedik bir lezyon veya hastalık olup olmadığına bakılan endoskopik bir işlemdir. Bu işlem, kolonoskop aracılığı ile yapılır. Kolonoskopik cihazla makattan girilir ve kalın bağırsağın tamamı incelenebilir. Kolonoskopi işlemi sırasında polip görülmesi halinde bunların o anda çıkarılması tercih edilir. Gerekli görüldüğünde bağırsağı incelemek üzere doku örneği alınabilir" şeklinde konuştu.

    Başkol, ayrıca 40 yaşından itibaren, dışkıda gizli kan testi yaptırmanın da hastalığın erken tanısı için önemli olduğunun altını çizdi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.