|   | 
  • Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmek İçin Altın Öneriler


    Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmek İçin Altın Öneriler
    Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlara sağlıklı beslenme önerisinde bulunan Memorial Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Hülya Tulgar, ?Kesilen kurbanın eti 24 saat bekletilmeli. Mangal ve çok yağlı et yemekten kaçınılmalı ve sağlık için misafirlere et ikram edilmemeli? dedi.

     ?Kurban Bayramının gelmesiyle bayramda ?nasıl besleneceğiz?? sorusu sorulmaya başladı" diyen Tulgar, ?Bütün bayramlar sağlıklı beslenmeyi sekteye uğratan bir süreç. Bunu kesinlikle biliyoruz ama ne kadar az zararla kapatılabiliriz bu süreci bizim için önemli olan bu. Bu süreçte bayramlarda tatlı tüketimi çok arttırmaktadır. Ama Kurban bayramı buna ilave olarak kırmızı et tüketimini de arttırmaktadır. Kırmızı et mutlaka protein kaynağı yenilmesi gereken bir gıda ancak belirli sınırlar içerisinde yenilmesi gerekiyor. Ne kadardır bu sınır kişiye göre değişmektedir. Kronik rahatsızlığı olan insanlar, diyabetliler, kalp damar hastaları, yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar bunlar et kullanımında daha dikkatli olması gereken grup. Kurbanın seçimiyle başlıyor diyelim. Kurbanın kesinlikle veteriner kontrolünden geçirilmiş olması gerekiyor. Kesim yerlerinin sağlık kurallarına uygun olması dolayısıyla bize bulaşabilecek mikro organizmalardan korumuş olmasını sağlayacaktır? dedi.
    Tulgar, ?Et kesildikten sonra bir bekleme süresinin geçmesi gerekiyor. Bu bekleme süresi 24 saattir? diyerek, şu tavsiyelerde bulundu:
    ?Neden 24 saat önemli? Etin kalitesi için önemli çünkü ölüm sertliği denilen bir olgu var. Bu süre içinde devam eden bir olgu. Belirli mikroorganizmalar bu süre içerisinde canlılığını korumaktadırlar. Eti pişirme yöntemleri çok önemli. Sağlıklı pişirme yöntemleri hepimizin bildiği ama bazen göz ardı ettiğimiz haşlama, ızgara ve fırında olmak üzeredir. Ama mangal havalar özellikle sıcak olduğu dönemlerde çok tercih edilen çok kullanılan bir yöntem ama yanlış bir yöntem. Sağlığımız için kesinlikle mangalı kullanmamak, çok uzun süre yağda kızartmaları kullanmamak gerekir.
    Eti yeme miktarı sınırsız değil kesinlikle her kurala uyduğumuz zaman bile sınırsız değil çünkü çok yüksek kolesterol çok yüksek yağ içeren bir gıda et. Dolayısıyla sınırlı yemek lazım. Bu kişiden kişiye değişiyor ama Kurban Bayramın da sıklığını bir öğün şekline çekersek miktar olarak daha fazla yiyebileceğimizi hatırlatmak isterim.
    Etin saklanma koşulları çok önemli çünkü Kurban Bayramında kesilen etler uzun süre saklanmak amaçlı, hem dini bir görev yerine getiriliyor hem de biraz daha uzun sürede kullanılacak et miktarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Hemen tüketilecek etlerin iki, üç gün buzdolabın da -2 ile 4 derecede saklanabileceğini biliyoruz. Daha uzun süre bekleyecekse dondurucularda dondurularak -18, -32 derecede saklanması gerekiyor. Kurallara uyduğumuzda daha sağlıklı bir bayram geçireceğimizi, daha sağlıklı beslenmiş olabileceğimizi düşünüyorum. Bunun dışında öneriler var tabi ki hepimizin bildiği az yemek, hafif yemek, fazla ikramlara rağbet etmemek, ikramları geri çevirebilmek ama bence en önemlisi bizlerde ikram etmemeliyiz. Et pişirmesinde sağlıklı olan yöntem sebzelerle pişirilmesidir. ?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.