|   | 
  • Rahat Bir Nefes, Aktif Yaşam


    Rahat Bir Nefes, Aktif Yaşam
    Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ersin Yel, ''Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Sağlık Örgütünce Dünya Astım Günü olarak kabul edilmiştir. Bu yılın sloganı 'Rahat bir nefes, aktif bir yaşam' olarak belirlenmiştir'' dedi.

     Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ersin Yel, yaptığı açıklamada, ''Astım, solunum yollarının devam eden bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Nöbetler halinde gelen nefes darlığı, kuru öksürük tarzı şikayetlerle ortaya çıkan özellikle gece uykudan uyandıran veya efor esnasında öksürük nefes darlığı şeklinde krizlerle kendini gösterir. Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık, çocukluk döneminde daha sıktır. Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır. Türkiye?de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1,25?inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabilirken bu oran Avrupa?da yüzde 5 civarındadır'' ifadelerini kullandı.
    Korunma için risk faktörlerinin belirlenmesi ve maruziyetin önlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Yel, şunları bildirdi:
    ''Tüm hastaları etkileyen ortak faktörler olduğu gibi kişiye özgü faktörler de söz konusudur. Kışın genelde tüm astımlıların yakınmaları artarken baharda sadece polen alerjisi olanlar etkilenir. Ev içi hava kirliliğinin en önemli nedeni sigara olsa da ülkemizde temizleyici madde kullanımı ile etkilenimler çok fazladır. Allerjenler çevremizde yaygın olarak bulunan, genellikle zararsız olan ve herkesi etkilemeyen ancak duyarlı kişilerde sorunlara neden olabilen maddelerdir. Bunlardan önemli olanları, Polenler, ev tozu akarları, küf mantarı sporları, hamam böceği, hayvan tüyleri, bazı besinler (Süt, yumurta, fıstık, balık, buğday, soya gibi)
    Dış ortamlarda ani nem ve ısı değişiklikleri, hatta rüzgar bile astım belirtilerini başlatabilir. Genellikle kışın ve yağışlı havalarda yakınmalar artar. Dış ortamda hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde gereksiz aktivitelerden kaçınılmalı, evin pencereleri kapalı tutulmalı ve gerekmiyorsa dışarı çıkılmamalıdır. Astımlı bireylerde basit bir grip, nefes darlığına yol açabilmektedir.
    Astım tedavisinde amaç; hastanın şikayetini kontrol altına alarak normal günlük hayatına dönmesini sağlamak, solunum fonksiyon testlerini mümkün olduğu kadar normale yakın düzeyde tutmak, atakları önlemek, ilaçların yan etkilerini önlemek, tetikleyici faktörlerle mücadele etmesi konusunda hastaya gerekli eğitimi vermek ve mortaliteyi engellemektir.''



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.